Protestatarii din Kiev pun la pământ trecutul sovietic

16

Şi în această duminică, ucrainenii au ieşit în stradă pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici. Protestatarii prodemocraţie au dărâmat şi monumentul lui Vladimir Lenin din centrul capitalei Kiev, un simbol al trecutului sovietic.

Treizeci de protestatari cu măşti pe faţă au înconjurat statuia cu o funie la nivelul gâtului pe care au legat-o de copacii din apropiere, punând la pământ monumentul după zeci de minute de strigăte: „La pământ, parazit comunist!". Potrivit Reuters, pe postamentul statuii a fost lipit un afiş pe care scria „Ianukovici, tu eşti următorul!".

Protestele au debutat din cauza deciziei preşedintelui Ianukovici de a renunţa la traseul european este considerat un act de trădare, fapt care a determinat milioane de ucraineni să iasă în stradă în ultima săptămână. De asemenea, săptămâna aceasta, ucrainenii au ieşit în stradă şi din cauza unor discuţii între preşedinte şi Vladimir Putin cu privire la o uniune vamală. Însă atât Kievul, cât şi Moscova neagă că o asemenea discuţie a avut loc.

Sursa: BBC