Gaza, făcută una cu pământul

357

„Nivel de distrugere fără precedent.” Acesta este diagnosticul pe care ONU îl dă situaţiei din Fâşia Gaza, unde peste 30.000 de persoane au rămas fără locuinţă.

După încă o repriză de bombardamente care a avut loc sfârşitul săptămânii trecute, Israelul şi Hamas au încheiat un nou armistiţiu de trei zile, începând de luni, 11 august, de la miezul nopţii. La încheierea precedentului acord, vineri dimineaţă, Hamas a refuzat prelungirea armistiţiului, însă în urma negocierilor de la Cairo, s-a stabilit o perioadă de pace, timp în care se va discuta posibilitatea unui armistiţiu pe o perioadă nedeterminată, notează Mediafax.

Odată cu încetarea focului, mii de palestinieni s-au întors ieri în Gaza, unde au găsit mormane de ruine. Estimările în ceea ce priveşte pierderile provocate de conflictul armat sunt cu mult mai mici decât sumele reale. Săptămâna trecută, ministrul palestinian adjunct al economiei, Tayssir Amor, anunţa că pagubele sunt cuprinse între patru şi şase miliarde de dolari. Potrivit autorităţilor locale, în Gaza City, care are 500.000 locuitori, 20-25% dintre aceştia şi-au pierdut casele. Mohammed al-Kafarna, primarul oraşului Beit Hanoun, spunea că 70% dintre case nu sunt locuibile. „Practic, oraşul este de nelocuit. Nu avem electricitate, apă şi nici posibilităţi de comunicare. Nu avem nici lucrurile esenţiale pentru a putea trăi”, declara el, potrivit The Guardian.

În acest context şi fără a ţine cont de pierderile umane, ONU cataloga nivelul de distrugere şi situaţia din Gaza drept „fără precedent”. Ibrahim Jassa, de 33 de ani, declara: „Nu am nimic, decât şapte copii. Nu am loc de muncă, nu am locuinţă, doar hainele care le aveam pe noi când am plecat.” Sabr al-Gharboui, de 53 de ani, spunea și el: „Nu ştiu ce vom face. Sperăm doar ca încetarea focului să dureze mai mult. Dar ce se va întâmpla după aceea? Asta este ceea ce ne îngrijorează.”

Ce este şi mai grav probabil este faptul că, dacă nu se pune capăt ostilităţilor, Gaza nu va putea fi reconstruită. Israelienii nu ar permite importarea materialelor de construcţii de teama de a nu fi folosite la construirea tunelelor ce le-ar periclita siguranţa.

Preţurile alimentelor au crescut, fermele au fost distruse, 10 din 26 de spitale au fost bombardate, şcolile şi adăposturile ONU, de asemenea, iar numărul victimelor nu a încetat să crească. Între timp, beligeranţii sunt implicaţi în negocieri care să transforme aşa-zisa linişte şi pace temporară într-un armistiţiu pe o perioadă nedeterminată.

Una dintre cerinţele Palestinei este anularea blocadei impuse de către Israel începând cu 2006 şi dreptul de a construi un port şi un aeroport în Gaza. Israel, la rândul lui, cere dezarmarea grupării Hamas.