Sondaje: Israelul și Palestina nu pot coexista

397

Doar unu din trei palestinieni (34%) acceptă coexistenţa a două state ca soluţie a conflictului iasraeliano-palestinian, conform unui sondaj. Un alt sondaj, printre israelieni, arată că majoritatea se așteaptă la izbucnirea celei de-a treia intifade după votul ONU din septembrie.

Primul sondaj, comandat de Israel Project și realizat de institutul Stanley Greenberg împreună cu Centrul palestinian al opiniei publice, a implicat intervievarea faţă către faţă a 1010 palestienieni arabi adulţi din West Bank și Fâșia Gaza. Șase din zece au respins dreptul la existenţă al statului Israel, în timp ce 66% cred că noul stat palestinian poate accepta, pentru început, coexistenţa unui stat vecin israelian, dar, în final, acesta va trebui încorporat în statul palestinian. În ceea ce privește demersul la ONU pentru recunoașterea noului stat palestinian, două treimi o susţin.

Mai bine de 9 din 10 palestinieni cred că soarta Ierusalimului este să devină capitala Palestinei. Doar 1% cred că Ierusalimul trebuie să fie capitala Israelului, 3% consideră ca orașul trebuie împărţit pentru a fi capitală pentru ambele state, iar 4% sunt de părere că Ierusalimul ar trebui să fie un oraș neutru internaţional.

Alte rezultate notabile ale sondajului sunt: 72% neagă istoria de 1000 de ani a evreilor în Ierusalim, 62% sunt de acord cu răpirea soldaţilor israelieni și folosirea lor ca ostateci, 53% nu văd nimic rău în practica de a-i învăţa pe copii la școală cântece antisemite, 80% cred că forţe armate arabe ar trebui să vină în sprijinul palestinienilor pentru a-i înfrânge pe evrei. În schimb, numai 45% cred în soluţia jihadului, adică a războiului sfânt. Au existat și rezultate mai pozitive. Doar 22% sunt de acord cu lansarea de rachete asupra orașelor evreiești și 65% preferă eforturile diplomatice în faţa rezistenţei armate.

De cealaltă parte, un sondaj realizat printre israelieni de Institutul Dahaf, relevă că mai mult de jumătate dintre aceștia așteaptă o a treia intifadă, dacă palestienienii vor merge până la capăt cu declaraţia unilaterală a statului palestinian. Un procent similar (54%) consideră că intifada va izbucni și dacă ONU nu va recunoaște statul palestinian. Între 38% și 40% consideră că o intifadă nu este de anticipat în niciunul dintre cele două scenarii, notează The Jerusalem Post.

În privinţa negocierilor de pace, 30% dintre israelieni consideră că Israelul trebuie să negocieze chiar și dacă Hamas rămâne în guvernul palestinian, 29% vor negocieri fără Hamas, și alţi 29% consideră că ar trebui întrerupte orice relaţii diplomatice cu palestinienii.

Cel mai interesant sondaj este însă un al treilea, realizat de institutul Harry S. Truman de la Universitatea din Ierusalim, citat de SderotMediaCenter, care juxtapune răspunsurile israelienilor și ale palestinienilor la aceleași întrebări.

Astfel, 65% dintre palestinieni cred că este potrivit să se ceară la ONU recunoașterea statului lor, iar 65% dintre israelieni cred că palestienienii chiar vor ajunge acolo. În privinţa propunerii lui Obama de revenire la negocieri, 61% dintre palestinieni nu o acceptă, iar 60% dintre israelieni sunt convinși că palestinienii nu o vor accepta. În schimb, 80% dintre palestinieni și doar 42% dintre israelieni cred că Obama e de partea Israelului.

Majoritatea (57% dintre palestinieni și 51% dintre evrei) cred că demersul la ONU se va solda cu un vot în favoarea noului stat palestinian. Totuși, 76% dintre palestinieni și 65% dintre evrei cred că SUA își va folosi dreptul de veto pentru a preveni primirea Palestinei ca stat membru al ONU.