Aerul poluat ne curmă zilele

212

Măștile anti-poluare au devenit un accesoriu tot mai întâlnit în orașele din Europa. Motivul este calitatea tot mai precară a aerului. Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a arătat în raportul său anual publicat luni, că aerul poluat provoacă peste 480.000 de morţi premature în Uniunea Europeană.

Măștile antipoluare au devenit un accesoriu tot mai întâlnit în orașele din Europa. Motivul este calitatea tot mai precară a aerului. Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a arătat în raportul său anual publicat luni că aerul poluat provoacă peste 480.000 de morţi premature în Uniunea Europeană.

Potrivit oamenilor de știinţă, concentraţiile de particule fine (PM2,5), de dioxid de azot (NO2, emis de motoarele diesel) şi de ozon (O3) se menţin peste limite impuse de Uniunea Europeană şi recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). AEM estimează că particulele fine au fost responsabile pentru circa 391.000 de morţi premature în 2015 în cele 28 de ţări ale UE, o cifră care a urcat la 422.000, în cele 41 de ţări europene analizate în raport.

Persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt expuse în proporţie de 85% la particulele PM2,5. Cât despre nivelul de ozon de la nivelul solului, acesta este răspunzător de moartea a peste 17.000 de persoane pe an. Spre deosebire de stratul protector de ozon din stratosferă, ozonul de la nivelul solului este format atunci când emisii ca NO2 reacţionează cu alţi poluanţi în urma expunerii la căldură sau la lumina soarelui și este dăunător.

Ţările europene cu cele mai ridicate niveluri de PM2,5 sunt Bulgaria, Polonia și Republica Cehă.

„Poluarea aerului este un ucigaş invizibil şi trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a elimina cauzele acestei probleme”, a declarat Hans Bruyninckx, director executiv al AEM.

La jumătatea lunii mai, şase ţări au fost trimise de Comisia Europeană în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiilor în materie de calitate a aerului, și anume Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Ungaria şi România. În România, anual mor din cauza poluării aerului cu anumite particule aproximativ 23.000 de persoane, peste 1.800 de morţi premature fiind atribuite poluării cu NO2. Europa este însă mai puţin afectată de poluarea aerului comparativ cu multe părţi ale Africii și Asiei de Sud, ţări menţionate ca având un nivel ridicat de poluare și pe care OMS îl numește un „ucigaș de temut”.

La nivel mondial, Turkmenistanul are cea mai mare rată a deceselor legate de poluarea aerului, urmat de Tadjikistan, Uzbekistan, Afganistan și Egipt. Aerul toxic este de asemenea cauza principală a decesului prematur în India, unde în fiecare an aproape 620.000 de persoane pier din cauza bolilor cauzate de poluare. Experţii au constatat că până la 75% din decesele din zonele rurale din India erau legate tot de poluarea aerului.

Particulele poluante pot ajunge în plămâni, provocând iritaţii și inflamaţii, iar unele pot să ajungă chiar în sânge. Afecţiunile cardiovasculare și afecţiunile pulmonare sunt bolile cauzate în mod frecvent de respirarea aerului poluat, însă ficatul, splina, creierul și chiar sistemul reproducător pot fi de asemenea afectate negativ. Particulele PM2,5 și PM10 pot crește sensibilitatea la agenţi patogeni virali și bacterieni, declanșând pneumonie la persoanele vulnerabile. Copiii sunt cei mai sensibili la bolile cauzate de poluarea aerului. Un studiu amplu efectuat pe parcursul a șase ani a constatat că acei copii care locuiesc în zone extrem de poluate ale orașelor au o capacitate pulmonară mai mică cu 10% decât în mod normal.

La nivel global, 2 miliarde de copii sunt expuși la poluarea atmosferică, ce depășește în mod semnificativ valorile recomandate în ghidul de bune practici al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2013. În plus, un studiu Unicef a arătat că 17 milioane de bebeluși respiră un aer de șase ori mai toxic decât prevăd limitele internaţionale. „Este o situaţie inacceptabilă faptul că există factori pe care femeia nu îi poate controla și care îi afectează în mod negativ copilul nenăscut. (…) Fiecare copil merită să se nască în siguranţă”, a declarat Mireille Toledano, coordonatoarea studiului Unicef.