Arheologii au confirmat descoperirea rămășiţelor regelui Richard al III-lea

85

Arheologii englezi au confirmat ieri: scheletul alcătuit dintr-un craniu găurit și coloana vertebrală curbată care au fost descoperite în solul de sub o parcare aparţin regelui Richard al III-lea.

Catalogată drept cea mai importantă descoperire arheologică privind istoria recentă a Marii Britanii, găsirea osemintelor regelui Richard al III-lea a fost confirmată prin intermediul unor teste ADN, relatează Reuters.

„Concluzia academică a Universităţii din Leicester este că individul exhumat la Grey Friars în septembrie 2012 este, fără îndoială, Richard al III-lea, ultimul rege din dinastia Plantagenet", a declarat arheologul Richard Buckley, care a coordonat lucrările de excavare.

Scheletul prezintă urme a 10 răni, dintre care opt la cap, dobândite foarte probabil într-o bătălie și explicabile prin faptul că regele își pierduse coiful. Un fragment din partea posterioară a craniului fusese tăiat, cel mai probabil cu o lamă foarte ascuţită, au observat arheologii. Un alt fragment metalic a fost descoperit în coloana vertebrală.

Richard al III-lea (2 octombrie 1452 – 22 august 1485) a fost rege al Angliei, din 1483 până la moartea sa. A fost ultimul rege din Casa de York și înfrângerea lui în Bătălia de la Bosworth a fost punctul culminant al Războiului celor Două Roze și sfârșitul dinastiei Plantagenet. La mortea lui, corpul său ar fi fost expus pe străzile din Leicester. Locul în care a fost înmormântat a rămas necunoscut şi a făcut subiectul multor speculaţii de-a lungul secolelor. Anumiţi istorici au crezut că trupul său neînsufleţit a fost aruncat într-un râu.

Imaginea lui Richard al III-lea a rămas pentru posteritate ca cea a unui monstru, ca urmare a piesei popularizate de William Shakespeare, însă istoricii consideră că această reputaţie a lui este eronat construită.