Călugări complici: Tăcerea care costă cât un dosar penal

408

Premieră istorică pentru procurorii din Pennsylvania, care au formulat acuzaţii la adresa a trei călugări franciscani care ar fi facilitat abuzarea sexuală a zeci de copii. Procurorii susţin că ar fi vorba de aproximativ 80 de elevi care au avut de suferit de pe urma „tăcerii” celor care ar fi trebuit să vorbească.

Procurorii afirmă că cei trei știau de acuzaţiile de abuz sexual formulate împotriva lui Stephen Baker, care datează din anii 1980, dar au continuat să îl plaseze pe Baker, până în 2010, în zone de muncă ce i-au facilitat contactul cu copii. Faptele incriminate s-au petrecut în școlile în care acesta preda. Confruntat cu posibilitatea deschiderii unui proces, în care faptele aveau să fie făcute publice, Baker s-a sinucis în 2013, la vârsta de 62 de ani, chiar în mănăstirea unde a trăit, precizează The Washington Post. În anul 2013, Huffington Post oferea detalii despre călugărul sinucis, menţionând că aproximativ 50 de persoane reclamau că au fost abuzate sexual de acesta. Faptele s-au derulat pe o perioadă mai lungă, cuprinsă între 1982 și 2007. Medicul legist a precizat că, înainte de suicid, Baker a scris un bileţel prin care își cerea iertare.

Între timp, a venit și rândul celor care au știut de situaţie să răspundă în faţa legii. „Acești oameni știau că aveau un abuzator în organizaţia lor. Cu toate acestea, au continuat să-l pună în poziţii în care a avut nenumărate ocazii de a profita de copii”, a declarat procurorul general al Pennsylvaniei. „Tăcerea lor a dus la o durere incomensurabilă și la suferinţă pentru foarte multe victime. Acești oameni au închis ochii faţă de acei copii nevinovaţi care aveau încredere că vor fi protejaţi”, a continuat acesta.

Hamilton Marcy, un specialist în drept constituţional al Universităţii Yeshiva și un cunoscut avocat apărător al victimelor abuzului sexual, a declarat că decizia procurorului general de a-i sancţiona pe cei care au colaborat prin tăcerea lor cu agresorii este foarte rară. „Ceea ce vedem este îmbunătăţirea modului în care procurorii percep aceste probleme cu care se confruntă. Această atitudine le transmite victimelor un mesaj real de sprijin, şi nu doar victimelor lui Stephen Baker, ci celor din întreaga ţară”, a spus Hamilton.

Pe de altă parte, mai intervine în disputa juridică un element deloc neglijabil. Hamilton a remarcat faptul că sunt primele acţiuni în instanţă de acest gen care vizează un ordin religios. Situaţia este cu atât mai revoluţionară cu cât este adusă acum în atenţia publică organizaţia cu accente secrete a franciscanilor, iar noua ipostază i-ar putea ajuta și pe procurorii din alte părţi să abordeze cazuri similare. Aceasta ar însemna ca reprezentanţii bisericii să nu se mai bucure de imunitatea neoficială de care au beneficiat până acum.

Chiar și fără a se cunoaște deznodământul procesului, un pas important în schimbarea atitudinii faţă de ierarhia bisericii a fost deja făcut. Cu atât mai mult cu cât, de data aceasta, nu sunt implicate persoane direct responsabile de comiterea unui act de abuz sexual (situaţii de acest gen au fost deja tranșate în justiţie), ci persoane care, din motive care ţin de organizarea internă (de exemplu apărarea imaginii organizaţiei), au preferat să tacă și să își continue viaţa ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.