Cum ar fi schimbat istoria Biblia secretă a lui Thomas Jefferson

563

Biblia secretă a preşedintelui american Thomas Jefferson ar fi schimbat istoria, în opinia lui Mitch Horowitz, editor şef la Tarcher/Penguin şi coordonator al reeditării Bibliei lui Jefferson.

Biblia secretă a preşedintelui american Thomas Jefferson ar fi schimbat istoria, în opinia lui Mitch Horowitz, editor şef la Tarcher/Penguin şi coordonator al reeditării Bibliei lui Jefferson.

Biblia lui Jefferson este o compilaţie de texte din cele 4 evanghelii, pe care Jefferson însuşi le-a decupat şi lipit pentru a prezenta cronologic viaţa lui Iisus. Compilaţia este însă selectivă, neincluzând versetele care fac referire la naşterea din fecioară, vindecările şi minunile făcute de Iisus şi nici învierea Sa.

Părerea lui Horowitz, publicată pe religion.blogs.cnn.com, este că ipotetica publicare, la timpul întocmirii ei, a „Bibliei" pe care Jefferson a făcut-o în secret nu i-ar fi compromis şansele de a fi reales preşedinte. Cu toate acestea, continuă Horowitz, în cazul în care colecţia de fragmente biblice în engleză, franceză, greacă şi latină ar fi fost publicată la finalizarea ei în 1820, era posibil ca ea să fi devenit cea mai controversată lucrare din istoria americană. Și aceasta pentru că manuscrisul dezvăluia lupta interioară pentru înţelegerea propriei credinţe a omului care a ajutat la crearea libertăţii religioase moderne în Statele Unite ale Americii.

Anii 1820 au inaugurat o perioadă de experimente spirituale în America, care au dus la apariţia mormonismului, universalismului unitarian şi a shakerismului. În acest context, probabil Biblia lui Jefferson ar fi fost percepută de cei mai mulţi americani de la acea vreme ca un manifest al mişcării de reformă. Acest manifest ar fi avut însă ca direcţie nu pocăinţa şi salvarea, ci etica materialistă.

Această perspectivă numită de Horowitz „creştinism jeffersonian", s-ar fi răspândit cu rapiditate atât în Statele Unite cât şi Europa, unde Jefferson era respectat. Impactul ar fi fost enorm, din cauza imaginii pe care o avea preşedintele Jefferson.