Cum arată Crăciunul într-o comunitate Amish

38171

Nu au brad, nici beculeţe sau ornamente strălucitoare în afara casei. Fetiţele nu poartă rochiţe speciale de Crăciun, iar băieţeii nu se îmbracă nici ei altfel decât în restul anului. Moş Crăciun nu are loc în comunitatea Amish, însă membrii ei au un fel aparte de a simţi bucuria sărbătorii.

Pentru comunitatea Amish din Statele Unite, Crăciunul este cea mai mare sărbătoare a anului, una pe care o celebrează fără lux şi fără fast, explicând că „noi avem un fel mai tăcut de a ţine Crăciunul.” Parcă pentru a compensa opulenţa omniprezentă în perioada sărbătorilor, membrii Amish spun că sărbătoarea lor nu urmăreşte să încânte privirile oamenilor şi nici „să ne slăvim pe noi înşine.”

„Nu vrem să judecăm pe nimeni,” a declarat Aron Miller, diacon în Vechiul Ordin Amish, pentru USA Today. „Copiilor le place să se uite la beculeţe, însă pentru noi, nu aceasta este semnificaţia Crăciunului. Noi ne concentrăm pe semnificaţia lui religioasă.”

Descendenţi ai anabaptiştilor, o mişcare protestantă din secolul XVII, membrii comunităţii Amish sunt cunoscuţi ca un grup religios cu o identitate puternic marcată de doctrina simplităţii. Membrii Amish se îmbracă în haine de culori închise, pentru a nu atrage atenţia, folosesc trăsuri cu cai în loc de automobile şi, în general, nu sunt conectaţi la reţeaua naţională de electricitate. Copiii Amish merg doar la şcoli religioase, însă numai până în clasa a VIII-a. Adesea, membrii comunităţii nu deţin telefoane şi nu fac fotografii, pe care le consideră dovezi de mândrie.

Sursa: USA Today