Descoperire cu miză: Cimitirul filistean care contrazice Biblia?

2247

După 30 de ani de săpături, o descoperire senzaţională a fost anunţată la o conferinţă de presă: un mare cimitir filistean. Deși până acum au fost identificate mai multe orașe ale filistenilor și elemente ale culturii lor, doar câteva morminte fuseseră identificate. „Am descoperit acest cimitir chiar în apropierea rămăşiţelor unui oraş al filistenilor”, a precizat unul dintre arheologi.

Până acum au fost scoase la suprafaţă o mulţime de vase specifice culturii filistene. Se estimează că noua descoperire, care constă într-un cimitir de 211 persoane, situat la o adâncime de aproximativ 3 metri, datat între secolele XI-VIII î.Hr., le va oferi arheologilor posibilitatea de a înţelege mai bine originea filistenilor și stilul lor de viaţă, informează The New York Times. Echipa de cercetători a reușit să găsească mai multe cranii şi indicii care au zăcut îngropate în cimitirul respectiv. Până la această descoperire, erau multe dificultăţi care surveneau în înţelegerea practicilor înmormântării și a originii filistenilor, a afirmat Lawrence Stager, un profesor emerit de arheologie de la Universitatea Harvard.

O mare parte a informaţiilor despre filisteni provin din relatările biblice. În Sfânta Scriptură, filistenii sunt descrişi ca fiind inamici de moarte ai vechilor israeliţi, cel mai celebru filistean fiind Goliat, războinicul ucis de regele David. O simplă urmărire a firului narativ al Bibliei atestă faptul că evreii au avut mult de suferit de pe urma vecinătăţii cu filistenii. Acesta este motivul principal pentru care, per ansamblu, rapoartele despre această civilizaţie sunt extrem de negative, creându-se într-o oarecare măsură percepţia unei inferiorităţi a culturii filistene comparativ cu cea iudaică.

În realitate, „viaţa luxoasă pe care filistenii au dus-o aici a fost similară cu cea a populaţiilor din estul Mediteranei. Acest lucru este în contrast cu modul de viaţă rural al israeliţilor care au trăit în apropiere”, a afirmat Lawrance Stager, arhitectul care a coordonat echipa de cercetare. De fapt, pentru cercetători, noile date arheologice par să contrasteze cu multe dintre detaliile inserate în relatarea biblică referitoare la gradul de civilizaţie al filistenilor. „Dacă citești Biblia, ai senzaţia că filistenii erau niște barbari. De fapt, ei reprezintă o cultură sofisticată, uneori mai sofisticată decât a evreilor”, a declarat Aren Maeir, arheologul care s-a ocupat de săpături.

Totuși cercetătorii nu par să fie „panicaţi” de noile date scoase la suprafaţă, chiar dacă au întârziat cât au putut de mult publicarea lor, pentru a nu stârni opoziţia conservatorilor religioși din Israel. În opinia specialiștilor, explicaţia ar fi foarte simplă. „Biblia este un text religios, ideologic, scris de evrei. E normal ca filistenii să fie prezentaţi într-o manieră subiectivă. Noi am vrut să aflăm cum trăiau filistenii și să înţelegem adevărul din spatele descrierii lor din Biblie”, a continuat să explice Maeir.

Deși nu poate fi exclus un anume subiectivism al autorilor biblici, marcaţi de influenţa negativă pe care cultura filisteană a avut-o asupra evreilor, motivarea atitudinii de ostilitate faţă de filisteni doar prin prisma acestui argument nu este completă. Chiar dacă filistenii le-au fost superiori evreilor din punctul de vedere al culturii materiale, nu același lucru se poate afirma și despre cultura religioasă. Practicile degradante, politeiste ale primilor nu se pot compara cu monoteismul iudaic, decât doar pentru a accentua și mai mult contrastul. Conotaţia negativă care transpare din scrierile evreiești trebuie înţeleasă și sub acest aspect.

Se pare însă că unii nu pot înţelege că scopul Bibliei nu a fost acelea de a oferi detalii istorice, fidele, despre vecinii evreilor. Poate că acesta este și motivul pentru care, în momentul anunţării descoperirii cimitirului filistean, canale media s-au lansat în emiterea unor concluzii care denotă existenţa poate nu neapărat a unei superficialităţi jurnalistice, cât a unui mod de abordare în spatele căruia poate fi identificat un anumit gen de atitudine faţă de textul biblic. „Biblia, contrazisă de o descoperire recentă din sudul Israelului”, titra site-ul ProTv. „Biblia va trebui reinterpretată”, s-a grăbit să concluzioneze și Descoperă.ro. În fapt, ambele titluri sunt tendenţioase, fiindcă, dincolo de încercarea de a atrage interesul cititorului printr-o formulare vădit exagerată, nu este exclus să fie, de fapt, rezultatul unei tendinţe de subminare a autorităţii biblice, chiar și involuntar.

Niciun articol de afișat