Lideri hinduși și evrei împotriva termenului „ţigan”

110

Lideri hinduși și evrei au criticat dur iniţiativa legislativă românească de înlocuire a denumirii de rom cu cea de ţigan. În asentimentul liderilor este și președintele Traian Băsescu, care a declarat că se opune iniţiativei, în ciuda aprobării de care aceasta se bucură în rândul membrilor guvernului.

Președintele Societăţii Universale de Hinduism Rajan Zed și rabinul american Jonathan B. Freirich au condamnat iniţiativa deputatului PDL Silviu Prigoană ca o încercare de a minimaliza cea mai stigmatizată comunitate din România și Europa, scrie DailyIndia.

Atât Zed cât și Freirich consideră că situaţia romilor înEuropa este accea a unui „apartheid nedeclarat”. Excluziunea socială, rasismul, ostilitatea, stereotipurile, încalcarea drepturilor fundamentale și abuzurile sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă comunitatea romă, spun liderii.

Rajan Zed susţine că  întruct romii consideră insultători termenul de „ţigan”, comunitatea romă trebuie consultată înainte de aprobarea iniţiativei legislative.

Președintele traian Băsescu s-a declarat, la rândul său, împotriva iniţiativei de schimbare a terminologiei. Într-un interviu acordat Financial Times, președintele Băsescu a denunţat iniţiativa drept „o greșeală” spunând „nu voi promulga niciodata o astfel de lege.”