Refugiat: „De când am devenit creștin nu mi-e frică de nimeni”

951

Despre refugiaţi auzim în general numai de rău, despre cum sunt total incompatibili cu creștinismul și cu sistemul democratic, despre cum ne încalcă toate legile și obiceiurile și despre cum vom ajunge să fim islamizaţi dacă îi ajutăm acum, când au nevoie. Nimeni nu vorbește despre cât de mulţi musulmani au devenit creștini de la venirea în Europa.

Dovezi anedoctale sugerează că există un trend ascendent pentru musulmanii care, odată ajunși în Europa, după ce au fugit de conflict, de represalii și sărăcie, renunţă la islamism, unele biserici organizând chiar botezuri în masă, scrie The Guardian

La Biserica Trinitatea, dintr-o suburbie a Berlinului, congregaţia a crescut în ultimii doi ani de la 150 la aproape 700 de membri, surplusul venind din partea musulmanilor convertiţi. La începutul acestui an, mai multe biserici din Berlin și din Hamburg au organizat botezuri în masă la piscinele municipale pentru refugiaţii musulmani. De asemenea, Biserica Catolică din Austria a primit 300 de cereri pentru botez de adulţi în primele trei luni din 2016, 70% dintre ele venind din partea refugiaţilor.

La Catedrala Bisericii Anglicane din Liverpool, Marea Britanie, un serviciu divin persan atrage săptămânal între 100 și 150 de persoane, majoritatea imigranţi din Iran, Afganistan și Asia Centrală. Un episcop anglican a spus că din patru botezuri realizate anul trecut, unul este o convertire de la islam, majoritatea fiind refugaţi din Iran.

Mohammad Eghtedarian, un refugiat din Iran care s-a convertit și, ceva mai târziu, a fost hirotonit în cadrul Catedralei Anglicane de la Liverpool, explică raţionamentul din spatele acestor cifre. „Oamenii sunt disperaţi. Au cheltuit foarte mulţi bani și pe mulţi i-au pierdut. Sunt vulnerabili, abuzaţi și unii au fost violaţi. Experienţa de a fi refugiat este degradantă și dezumanizantă.” În acest context, mulţi încep să vadă realitatea faptului că o religie violentă nu îi poate duce la libertate și dragoste.

„Toată viaţa am căutat pace și fericire, dar în islam nu le-am găsit. Să fii creștin pentru mine înseamnă să fii fericit”, mărturisește o tânără convertită, cu ocazia unui botez la Hamburg, de luna trecută, când au fost botezaţi 80 de refugiaţi din Iran și Afganistan. Un alt refugiat, Solmaz, spune că în islam întotdeauna a trăit în frică, „frică de Dumnezeu, frică de păcat, frică de pedeapsă. Dar Iisus este un Dumnezeu al dragostei”. Pastorii care sunt martori și parte a fenomenului insistă că acestea sunt convertiri veritabile, sincere, validate de atitudinea nouă a celor care își doresc acest lucru.

 

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.