Militarii umaniști vor să aibă și ei „capelani” în armată

103

Jason Heap, unul din candidaţii pentru postul de capelan în cadrul Marinei Americane, a trecut de toate probele fizice și are studiile necesare pentru a fi angajat. Totuși, angajarea sa este puţin probabilă, din cauza apartenenţei la Societatea Umanistă, care nu se află pe lista celor 200 de grupuri aprobate de Departamentul de Apărare pentru a desemna un capelan.

Societatea Umanistă este una ateistă, ce susţine puterea umană de a evolua și de a face binele, dar și responsabilitatea individuală și comportamentul moral. La fel ca alte grupuri nereligioase, nu se află pe lista aprobată de Marina americană pentru capelanie, informează Religion News.

Kurt Fredrickson, unul din profesorii care supervizează programul de formare a capelanilor, consideră cererea de angajare nefondată, menţionând că actualii capelani religioși îndeplinesc cu succes nevoile militarilor. Nu de aceeași părere este Heap, care explică decizia de a aplica pentru postul de capelan ca fiind motivată de numărul crescut de atei sau neafiliaţi religios din cadrul armatei, mai mult de 280.000.

Jason Torpy, unul din susţinătorii lui Heap, referitor la posibilitatea de a consilia militarii nereligioși, afirmă că "este o nevoie care trebuie îndeplinită și există și posibilitatea de a o face. În acest moment, serviciul de recrutare a capelanilor nu își face datoria de a satisface această nevoie".