Ecumenismul îi ajută pe catolici să meargă dincolo de „teologia excluderii”

112

„Misiunea [creştină] este o poruncă, iar unitatea o rugăminte," a declarat episcopul Brian Farell, membru al Conciliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine (CPPUC) în cadrul conferinţei de presă ţinute cu ocazia convenţiei Edinburgh 2010.

   

    Aflat la pupitrul conferinţei împreună cu alţi doi lideri de tradiţie creştină, Brian Farell a subliniat că „mişcarea ecumenică din prezent este un dar al Sfântului Duh", referindu-se totodată la impactul pe care CPPUC l-a avut în depăşirea „teologiei excluderii" şi îmbrăţişarea unui ecumenism autentic.

    Rev dr Geoff Tunnicliffe, de la Alianţa Evanghelică Mondială a notat că oamenii sunt împărţiţi în viziunea lor privind misiunea. Unii spun că misiunea creştină are ca primă prioritate răspândirea evangheliei, alţii cred că stabilirea dreptăţii sociale şi a păcii ar trebui să fie primul scop al creştinului.

    Însă această  diferenţiere ar trebui estompată. „Lumea are nevoie de evanghelie şi are nevoie şi de dreptate," a declarat rev. dr Olav Fykse Tveit, secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, evidenţiind importanţa cooperării în activităţile creştine: „nu trebuie să împărţim vocaţia, ci să o împărtăşim."