Studiu Barna: E cool să fii creştin. Dar nu să vorbeşti despre asta

346

Adolescenţii vin la biserică și sunt activi în programele de tineret. Totuși, spiritualitatea lor vibrantă este vizibil diversă, fluidă, mulându-se după trenduri în societate, afirmă un studiu al Barna Group care conchide: Tinerii cred că e cool să fii creștin, dar nu și să vorbești despre asta.

   

    Tinerii sunt grupul cel mai activ religios în cadrul populaţiei americane, cu un procent de 60% dintre ei implicaţi săptămânal în activitate spirituală de grup. Un studiu al Barna Group relevă însă că, în ciuda acestui fapt, spiritualitatea tinerilor este vizibil diversă și fluidă.

    Spiritualitatea tinerilor de azi se află sub limita deceniilor trecute în ceea ce privește o serie de aspecte clasice ale vieţii unui credincios: participarea la grupurile de întâlnire din biserică, rugăciune, donaţii, lectura textelor spirituale altele decât Biblia, evanghelizare faţă de semenii lor (tineri de aceeași vârstă).

    David Kinnaman, președintele Barna Group și directorul cercetării atrage atenţia asupra faptului că aceste schimbări notabile scapă neobservate de liderii bisericii pentru că alte două aspecte le maschează: participarea tinerilor la biserică și implicarea în proiecte de tineret. Prezenţa la biserică și participarea la proiecte de tineret sunt liniștitoare pentru biserică, deși ele ascund o deficienţă la nivelul celorlalte dimensiuni ale vieţii spirituale. Kinnaman a comentat că spiritualitatea tinerilor e vibrantă dar subţire. „Dialogul cu Dumnezeu pierde teren în faţa socializării pe Facebook".

    Schimbarea cea mai marcantă este aceea că tinerii de azi sunt foarte puţin înclinaţi spre conversaţii spirituale despre credinţa lor cu alte persoane, necreștine. Procentul este de sub 45%, în timp ce în anul 1997 era de 63%. Tinerii de azi, notează Kinnaman, simt că în cultura contemporană este nepopular să faci afirmaţii categorice despre religia ta sau să fii agresiv evanghelistic. „Deși majoritatea tinerilor cred că e cool să fii creștin, puţini cred că religia merită să fie discutată cu alţii."

    La nivel academic este observabilă o tendinţă care poate explica fenomenul. Președintele unui institut teologic metodist afirma recent că cei care caută să îi evanghelizeze pe alţii au o percepţie greșită despre ce înseamnă să îl urmezi pe Iisus. Dorinţa lui este aceea de a transforma institutul într-un seminar inter-religios. Un evanghelist american atrăgea atenţia că, în general, creștinii se tem să vorbească altora despre credinţa lor.

    La nivel european, universităţile marginalizează studierea teologiei ca disciplină în favoarea studiilor religioase, cu o abordare generalistă. Rezultatele ar putea fi următoarele: viitorii lideri religioși să fie formaţi în instituţii strict bisericești, iar teologia, ca materie, să piardă masiv teren în faţa altor studii cu tematică religioasă. „A trece la studii religioase este, în parte, o reacţie la numărul scăzut de studenţi, dar și o reflectare a pluralismului religios în Europa", se arată într-o notă finală a participanţilor la Conferinţa Bisericilor Europene (7-10 iulie, Graz), citată de Anglican Journal.