Un miliard de dolari pentru a ajunge în centrul Pământului

259

O echipă internaţională de cercetători pune la cale o misiune de 2 miliarde de dolari pentru a fora pâna la mantia Pământului, la 6 km sub crusta oceanică, pentru a aduce înapoi mostre pentru studiu.

Geologii implicaţi în proiect compară misiunea cu cea care se desfăşoară acum pe Marte, din punct de vedere al importanţei descoperirii. Dar până acolo, cercetătorii trebuie să găsească o metodă de a fora prin rocile extrem de dure, o provocare tehnologică pe care Damon Teagle, de la Universitatea Southampton, din Marea Britanie, o consideră cea mai provocatoare din toate istoria ştiinţei Pământului, notează CNN.

Misiunea este cu atât mai grea, cu cât va porni din mijlocul Oceanului Pacific. Aici crusta Pământului este cea mai subţire, de 6 km, în comparaţie cu 60 km, cât este pe uscat. Pentru a ajunge la mantie, cercetătorii se bazează pe un vas japonez, special creat pentru acest scop, care poate să transporte până la 10 km de ţeavă şi care a atins recordul când a forat 2,2 km în fundul oceanului.

Problema cea mai mare este că bucăţile din care este făcut echipamentul de găurit se epuizează la fiecare 50-60 de ore şi trebuie înlocuite, ceea ce ar însemna că întreaga misiune s-ar putea extinde pe câţiva ani, dacă tehnologia nu avansează mai repede.