Muftiul Arabiei Saudite vrea ca fetele să se căsătorească de la 10 ani

532

Întrebat despre căsătoria fetelor minore fără consimţământul lor, şeicul Abdul-Aziz, muftiul Arabiei Saudite, a declarat pentru The World Observer că „cei care fac apel pentru creşterea vârstei de căsătorie la 25 de ani, greşesc”.

El a insistat, de asemenea, că fetele sunt pregătite pentru căsătorie de la vârsta de 10 sau 12 ani. „Mamele şi bunicile noastre s-au căsătorit atunci când aveau abia 12 ani”, a spus el, potrivit Observer. „O educaţie bună face ca orice fată să fie gata să îndeplinească toate îndatoririle conjugale, la acea vârstă.”

Omid Safi, profesor de studii religioase la Universitatea North Carolina din Chapel Hill, a declarat pentru Huffington Post că remarcile muftiului arată că nu mai are nicio legătură cu Islamul modern.

„Comentariul muftiului este dezastruos pe atât de multe planuri, mai ales din cauză că înlătură elementul consimţământului pentru căsătorie”, a declarat Safi. „Acesta este încă un indiciu al faptului că autorităţile saudite religioase sunt în afara oricărei legături cu propria populaţie şi cu noul consens al normelor islamice din întreaga lume.”

Arabian Business raportează că Arabia Saudită se confruntă cu o presiune internaţională pentru a stabili o vârstă minimă pentru căsătorie, după „cazuri care implică copii forţaţi să se căsătorească cu bărbaţi mai în vârstă”.

Conform CSM, în 2009, instanţele judecătoreşti ale Arabiei Saudite au refuzat să anuleze o căsătorie între o fată de 6 ani şi un bărbat de 58 de ani.