Modificările privind circulaţia rutieră afectează peste 20.000 de români

64

Conform directivelor europene, din 19 ianuarie 2013 vom avea un nou sistem de premise, propunere legislativă emisă la o zi după ce Guvernul a aprobat ca maşinile cu numere de Bulgaria să circule doar 90 de zile pe an.

În evidenţele Poliţiei Rutiere, în România ar exista 19.800 de maşini cu numere de Bulgaria. Reprezentanţii Poliţiei Rutiere declară că maşinile radiate în ţara vecină şi care nu sunt înregistrate la noi nu au o poliţă de asigurare valabilă şi reprezintă un pericol pentru cetăţeni prin faptul că proprietarul nu figurează în baza de date a poliţiei. Astfel, acesta poate comite infracţiuni fără grija unor consecinţe legale în cazul în care nu este prins pe loc.

O altă măsură care îi afectează pe conducătorii auto este cea legată de obligativitatea permisului auto pentru mopede. Începând de anul viitor, permisul de conducere va fi obligatoriu pentru mopede şi alte autovehicule ale căror proprietari sunt scutiţi în prezent de această obligaţie. Decizia a fost luată printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

De asemenea, Guvernul a anunţat că, tot din 2013, se va face echivalarea dintre vechile şi noile categorii şi subcategorii de permise de conducere şi, astfel se va schimba şi vârsta de la care poate fi obţinut permisul de conducere.

De la  data de 19 ianuarie 2013, vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere este de:

a) 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;       

b) 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;

c) 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;

d) 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;

e) 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.