Reguli mai stricte în privinţa circumciziei în New York

99

Comisia pentru Sănătate a oraşului New York, SUA, a decis să adopte o nouă lege în ceea ce priveşte ritualul de circumcizie, care interzice mohelimului să aspire sângele din rană, cu gura.

În unele comunităţi de evrei ultra-ortodocşi, mohelimul, aşa cum este denumit rabinul care face circumcizia, aspiră sângele din rana provocată bebeluşului, cu propia gură. Acest ritual pune în pericol sănătatea copilului care ar putea suferi de o infecţie cu herpes, care poate fi mortală.

Decizia a fost luată de către Comisia de Sănătate, după ce 11 copii au fost infectaţi cu herpres în New York, între 2004 şi 2011. Doi dintre băieţi au murit şi alţi doi au suferit traume craniene. Comisia a hotărât în unanimitate ca rabinii care vor să facă acest lucru, trebuie să prezinte o foaie semnată de părinţi, unde scrie că ei sunt de acord cu practica, deşi nu este recomandată de Comisie, din cauza riscului de infecţie.

Decizia i-a înfuriat pe unii membri ai comunităţii evreieşti din oraş, care o văd ca pe o intruziune a guvernului în libertatea religioasă. Rabinii care nu se vor supune noii legi, pot fi amendaţi cu până la 2.000 de dolari. Comisia nu va monitoriza activitatea lor şi va derula investigaţii doar dacă părinţii depun plângere, sau dacă se află despre cazuri de herpres neonatal în urma unei circumcizii.