Rusalii: predici despre Fecioara Maria şi Duhul Sfânt

519

Cea mai mare procesiune catolică din Europa Centrală şi de Sud-Est a reunit 120.000 de credincioşi catolici pe muntele Şumuleul Mic din judeţul Harghita. Pelerinilor li s-a vorbit, cu ocazia Rusaliilor, despre rolul Fecioarei Maria în apropierea de Dumnezeu. În schimb, Patriarhul Daniel a predicat despre rolul Duhului Sfânt în cunoaşterea lui Dumnezeu.

Slujba din Harghita a fost oficiată de episcopul Spanyi Antal din Szekesfehervar, Ungaria. Acesta a fost însoţit de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György, precum şi de un sobor de preoţi catolici din ţară şi din străinătate. Pelerinii reuniţi în Harghita au venit din toată ţara, dar şi din alte state – Germania, Finlanda, Italia, SUA, Australia, Argentina, informează Mediafax.

Pelerinajul din acest an a ajuns la cea de-a 445-a ediţie şi s-a desfăşurat sub sloganul „Prin Fecioara Maria spre Iisus”.

„Să avem grijă de valorile adevărate ale vieţii, să ţinem departe tot ceea ce este împotriva normelor moral-creştine. Noi avem valorile veşnice – credinţa şi iubirea – şi este datoria noastră să le apărăm şi să fim perseverenţi. Împreună cu Maria să ne uităm spre Iisus, asta au făcut şi strămoşii noştri care au căutat tot la ea puterea de a trăi şi de a-şi păstra credinţa strămoşească”, a declarat episcopul Antal.

Alte 20.000 de persoane au participat la slujba de Rusalii de la Ghimeş-Făget, din judeţul Bacău.

În timp ce pelerinilor de la Şumuleul Mic li s-a vorbit despre rolul Fecioarei Maria, Patriarhul Daniel a predicat la Catedrala Patriarhală despre rolul şi importanţa pogorârii Duhului Sfânt. Patriarhul a vorbit despre evenimentele prezentate în cartea Faptele apostolilor, când, în ziua Cincizecimii, discipolii lui Iisus au primit Duhul Sfânt care s-a arătat sub forma unor limbi ca de foc.

„El [Duhul Sfânt] nu Se arată în faţa omului, ci locuieşte tainic sau mistic în sufletul omului, îl inspiră, fără să-l constrângă, pentru ca omul, în mod liber, să gândească şi să trăiască asemenea lui Christos. Deci, Duhul Sfânt lucrează tainic sau discret în om, respectând libertatea omului de a se întoarce sau nu spre Dumnezeu Tatăl şi de a împlini sau nu voia Fiului lui Dumnezeu, a lui Christos, descoperită sau arătată în Sfânta Sa Evanghelie”, a declarat Patriarhul Daniel, conform basilica.ro.

Liderul BOR a vorbit despre misiunea Duhului Sfânt care îi „adună laolaltă pe cei înstrăinaţi”, care înnoieşte şi sfinţeşte viaţa creştinului şi care lucrează pentru ridicarea Bisericii. Patriarhul Daniel l-a citat pe teologul Vasile cel Mare care l-a numit pe Duhul Sfânt „«Arhitectul Bisericii», întrucât El zideşte din interior, din sufletul omului, templul lui Dumnezeu în om”.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis românilor un mesaj de Rusalii: „Ştiţi că de Rusalii… coboară Duhul Sfânt. Poate o coborî şi peste noi Duhul Sfânt.”

(Foto: presaonline.com)