Sediul publicaţiei franceze „Charlie Hebdo”, incendiat

45

Birourile publicaţiei satirice „Charlie Hebdo" au ars în urma atacului cu un cocktail molotov. Atacul a avut loc exact în ziua în care publicaţia urma să apară cu o copertă care îl ridiculiza pe profetul Mahomed.

Săptămânalul francez îl numise „redactor-şef" al acelei ediţii pe profetul Mahomed, care apărea pe coperta revistei spunând „100 de lovituri de bici, dacă nu muriţi de râs". În revistă mai apăreau şi alte caricaturi, una dintre acestea înfăţişându-l pe profet cu un nas roşu de clovn.

Oficialii „Charlie Hebdo" au precizat că ediţia ziarului a fost prilejuită de câştigarea alegerilor din Tunisia de către un partid islamist şi de anunţul autorităţilor de la Tripoli cum că vor folosi legea Sharia ca bază pentru constituţia statului libian postrevoluţionar. Stephane Charbonnier, redactorul-şef al publicaţiei, a declarat că islamul nu poate face excepţie de la libertatea presei.

Cocktailul molotov a fost aruncat în vitrina biroului şi a dus la aprinderea sistemului informatic, notează Agerpres. „Totul este distrus", a declarat Charbonnier.

Site-ul revistei a fost spart de hackeri care au postat mesaje în engleză şi turcă: „Îl pângăriţi pe profetul atotputernic al islamului prin desene dezgustătoare şi ruşinoase, folosind drept scuză libertatea de exprimare". Grupul de hackeri nu şi-a asumat responsabilitatea pentru incendierea sediului, informează CNN.

„Libertatea de exprimare este un drept inalienabil în democraţia noastră şi toate atacurile asupra presei trebuie condamnate cu fermitate. Nicio cauză nu justifică un astfel de act de violenţă", a declarat Francois Fillon, premierul francez.

Religia islamică interzice reprezentarea grafică a lui Mahomed.

(Foto: reuters.com)