Studiu: Femeile sunt mai religioase decât bărbaţii

788

Iisus, Moise, Buddha, Mahomed au fost cu toţii bărbaţi. Poate că și de aceea, cele mai multe culte religioase permit numai bărbaţilor să ocupe poziţii clericale. Partea surprinzătoare constă în faptul că femeile, totuși, sunt mai religioase decât bărbaţii, în special în creștinism, potrivit ultimului raport Pew Research.

„Se pare că rândurile credincioșilor sunt dominate de femei”, spune raportul Pew. Datele globale indică faptul că 83,4% dintre femeile de pe mapamond revendică o apartenenţă religioasă, comparativ cu 79,9% dintre bărbaţi. Statistica presupune diferenţieri în funcţie de spaţiul religios de apartenenţă. De exemplu, „femeile creștine sunt mai religioase decât bărbaţii creștini. Prin contrast, femeile musulmane și bărbaţii musulmani arată niveluri similare de religiozitate”, spune raportul, menţionând că femeile musulmane nu merg mai des la moschee mai mult din cauza normelor religioase. Același lucru este valabil și în cazul evreilor religioși. Se știe că în religia mozaică rugăciunea comună nu poate avea loc fără prezenţa unui cvorum de măcar zece bărbaţi. În credinţa islamic, femeile pot să îndeplinească obligaţia rugăciunii de vineri şi individual, atât înăuntrul, cât şi în afara moscheii.

Un alt indicator al religiozităţii se referă la rugăciunea zilnică, atât privată, cât şi publică. În circa jumătate din cele 84 de ţări în care a fost efectuată această cercetare, numărul femeilor care afirmă că se roagă zilnic este cu 8 procente mai mare decât al bărbaţilor. Așa cum era ușor de anticipat, singura excepţie o constituie situaţia din Israel. În ceea ce privește spaţiul creștin, cifra este chiar puţin mai bună în privinţa femeilor, cele care se roagă zilnic fiind cu 10% mai multe decât bărbaţii. În Statele Unite, femeile raportează că religia este foarte importantă și au tendinţa de a se ruga mai des. Trendul a devenit atât de marcant, încât unele biserici au trecut chiar la schimbări în stilurile de decor, muzică și închinare, într-o încercare de a atrage mai mulţi bărbaţi.

În schimb, mai multe femei decât bărbaţi participă la liturghia duminicală. Astfel, 53% dintre femeile creștine și 46% dintre bărbaţii creștini spun că participă la serviciile religioase cel puţin o dată pe săptămână. Diferenţele procentuale mai semnificative se înregistrează în Columbia şi în Italia (20% şi, respectiv, 19% mai multe femei decât bărbaţi). Nu există nicio ţară în care bărbaţii să deţină o majoritate procentuală semnificativ mai mare faţă de femei în ceea ce privește participarea la serviciile religioase creștine.

Pe de altă parte, intervine o ușoară diminuare de „formă religioasă” în cazul femeilor care au un job, acestea tinzând să arate un nivel mai scăzut de participare religioasă faţă de cele care nu lucrează. Mai precis, cercetările arată că, atunci când femeile lucrează în afara casei, nivelul lor de angajament religios se încadrează la niveluri similare cu ale bărbaţilor. Aceasta sugerează că factorii sociali și culturali joacă un rol important în modelarea diferenţelor religioase, spune raportul.

În ceea ce privește afirmarea unor concepte de ordin teologic, femeile din cele mai multe ţări supuse analizei cred mai mult în iad, rai și îngeri decât bărbaţii. Printre excepţii se numără Liban, acolo unde bărbaţii sunt mai predispuși decât femeile să creadă în rai și în iad, și Pakistan, unde bărbaţii sunt mai înclinaţi să creadă în îngeri.