Un proces cu multe probleme

136

O curte federală din Vermont (SUA) începe judecarea unui caz inedit în Statele Unite, care expune unele dintre conflictele dintre recunoaşterea legală a relaţiilor între parteneri de acelaşi sex, custodia copiilor pentru aceste cupluri şi învăţăturile biblice.

Reverendul Kenneth Miller va fi prima persoană judecată, dintr-un grup de menoniţi care au ajutat o femie şi pe fiica ei de 10 ani să părăsească statul în 2009, deşi era în mijocul unei lupte pentru custodie.

Lisa Miller, care a devenit creştină evanghelică, a preferat să părăsească statul decât să rişte ca judecătorii să dea custodia permanentă a fetiţei, fostei sale partenere lesbiene. Ea şi fata sunt acum urmărite de forţele de ordine.

Autorităţile spun că pastorul Miller le-a ajutat să părăsească statul după ce un judecător a indicat că ar transfera custodia de la Lisa către partenera ei, Janet Jenkins.

Lisa Miller şi Jenkins au intrat într-o uniune civilă în Vermont imediat după ce statul a devenit primul care să recunoască legal relaţiile între aceleaşi sexe. Lisa a născut un copil prin inseminare artificială şi amândouă l-au crescut timp de doi ani împreună.

În acest timp Lisa redescoperea creştinismul şi în final a renunţat la homosexualitate, spunând că nu este decât o dependenţă, o adicţie. După dizolvarea uniunii civile a avut loc un proces pentru custodia fetei , în care s-a stabilit ca Lisa să aibă custodia primară şi Jenkins drepturi la vizită.

Dar după ce Jenkins a vizitat fetiţa de mai multe ori, Lisa a observat că fetiţa începe să dezvolte un comportament bizar. A devenit convinsă că vizitele îi fac rău şi a refuzat să le mai permită, în ciuda ordinului judecătoresc. Când judecătorul părea hotărât să mute custodia primară, Lisa a fugit cu fata.

Cele două s-au mutat constant dintr-un stat în altul pentru a nu fi prinse de autorităţi şi se pare că au ajuns până în Nicaragua, care nu este semnatară a convenţiei internaţionale de la Haga din 1980, care obligă statele să repatrieze copiii luaţi ilegal din celelalte state membre.

Un grup de menoniţi din Nicaragua a declarat pentru AP anul trecut că cele două se află în grija lor şi că le vor ajuta să stea departe de Jenkins şi stilul ei de viaţă „imoral şi periculos".