Victimele abuzurilor sexuale sunt împotriva canonizării lui Ioan Paul al II-lea

114

Victimele abuzurilor sexuale din Mexic, profitând de prima vizită a Papei Francisc în America Latină, i-au cerut joi să întrerupă procesul de canonizare al lui Ioan Paul al II-lea, situaţia acestuia faţă de acoperirea cazurilor de pedofilie fiind încă neclară.

Asociaţiile mexicane au criticat timp de câţiva ani lipsa de voinţă şi transparenţă a lui Ioan Paul al II-lea în ceea ce priveşte cazurile de pedofilie din Biserica Catolică. Albert Athie, fost preot care a renunţat la slujba sa pentru a denunţa aceste abuzuri, declara pentru AFP că Papa Francisc are capacitatea de a da pagina aceasta neagră din istoria Bisericii şi de a o reînnoi, notează Mediafax.

Printre măsurile pe care le-ar putea lua Papa Francisc ar fi şi aceea de a colabora cu ONU, care luna aceasta a cerut pentru prima dată explicaţii Vaticanului cu privire la abuzurile sexuale împotriva copiilor. Altă măsură binevenită ar fi întreruperea canonizării lui Ioan Paul al II-lea, deoarece, potrivit lui Alberto Athie, pontificatul său este suspectat de delict împotriva drepturilor omului şi a integrităţii fizice şi morale a mii de copii.