Creierul se distruge la beţie

417

Beţia ocazională sau „binge-drinking" este considerat de mulţi adolescenţi drept un ritual de trecere la maturitate. Însă așa cum susţin cercetătorii de la universitatea din Cincinnati, ultimul lucru pe care îl face băutura este să te facă mai înţelept.

O echipă de cercetători britanici a scanat creierele a 29 de tineri între 18 și 25 de ani care au obiceiul să se îmbete în week-end. Băieţii obișnuiau să consume cinci sau mai multe pahare de alcool pe noapte, în timp ce fetele ajungeau la patru sau peste.

Oamenii de știinţă au observat că ingestia de alcool cauzează o diminuare periculoasă a creierului. Mai exact, alcoolul duce la subţierea stratului cortical al cortexului pre-frontal, responsabil pentru procesarea emoţiilor, controlarea impulsurilor, atenţiei și luarea deciziilor.

„Fie că alcoolul este neurotoxic (distrugând celulele neuronale) fie, deoarece creierul este în dezvoltare la vârsta de 20 de ani, interferează cu factorii de dezvoltare și afectează modul în care creierul crește”, a explicat profesorul Tim McQueeny, coordonatorul cercetării. McQueeny va prezenta rezultatele cercetării sale în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii de Cercetare privind Alcoolismul, care va avea loc în Atlanta (SUA).