2013: An de schimbare socială pentru America

108

Presa din Statele Unite scrie despre o tensiune emoţională care se simte în aer la sfârşit de an 2012, mai ales după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Barack Obama, promotor al homosexualităţii.

Cu câteva zile înainte de intrarea în 2013, CNN scrie că Statele Unite stă pe marginea unei schimbări sociale majore. Problema deţinerii de arme a devenit doar unul dintre subiectele tabu care au ieşit din dulapul cu schelete al politicii americane. Astăzi, majoritatea americanilor îşi doresc legi mai stricte pentru controlul armelor, sprijină un sistem de taxare progresiv şi favorizează căsătoriile homosexuale şi chiar ideea de legalizare a marijuanei.

Legislaţia încă nu a reuşit să ajungă din urmă această schimbare dramatică în atitudini şi interesele diverse se vor lupta pentru cucerirea a ceea ce se prevede a fi o revoluţie socială tăcută. Anul viitor presa americană se aşteaptă să scrie despre lupte în sălile de judecată, în mass-media şi în Congres, pe măsură ce forţele schimbării, care acum reprezintă voinţa majorităţii, supără balanţa puterilor în stat.

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte în momentul de faţă este disputa dintre două drepturi legale: dreptul de a deţine arme şi dreptul de a fi protejat de ele. Americanii resimt confuzia, tristeţea şi furia care persistă după masacrul de la şcoala Sandy Hook. Toată lumea relizează că asemenea atacuri trebuie oprite, dar părerile despre cum se va face asta diferă prea mult, pentru a se întrevedea un compromis.

Mai este şi problema taxelor şi a reformelor fiscale care dă târcoale scenei politice şi ţine prima pagină a ziarelor. De la începutul secolului Statele Unite au urmat încet calea către taxe mai mici, un val de legi anti-gay şi împingerea în neant a problemei controlului de arme. Între timp, alte ţări din Vest, care împărtăşeau la modul general cultura şi valorile americane, şi-au revizuit gândirea şi legile pe problemele sociale.

Poate că americanii simţind că rămân în urmă, au hotărât ca într-un singur an să schimbe soarta acestor subiecte. A fost nevoie de două masacre anul acesta, la cinematograful din Colorado şi la şcoala din Newtown, pentru a energiza acea majoritate în creştere de americani care îşi doreau o soluţie practică la problema deţinerii de arme, nu doar regrete şi discursuri despre fragilitatea vieţii. Azi, 57% dintre americani favorizează un control strict al armelor, comparativ cu 39% doar acum câteva luni.

Declaraţia fără echivoc a preşedintelui american în favoarea căsătoriile homosexuale a fost cea care a provocat cea mai mare schimbare socială în Statele Unite. Pentru prima dată în istoria americană, studiile Gallup arată că o majoritate de americani sprijină punctul de vedere al preşedintelui Obama. Este o schimbare nu doar din punct de vedere legal, ci şi din punct de vedere social, comunităţile de homosexuali care stăteau ascunse, fiind acum îmbrăţişate de societate şi promovate în presă şi în mass-media prin producţii precum „Glee" sau „Modern Family". Mişcarea pentru drepturile homosexualilor a căpătat un momentum care nu va putea fi oprit de către conservatori, care au pierdut mult spijin electoral şi putere în contextul politic actual. Acest lucru se pare că este valabil şi pentru legalizarea marijuanei şi pentru creşterea taxelor pentru cei bogaţi.

Cu doar câteva zile înainte de intrarea în noul an, subiectele cu care se confruntă americanii sunt extrem de serioase, discuţiile în contradictoriu sunt intense şi paleta de opinii este largă. Cu toate acestea, un val de schimbare se apropie şi vom vedea dacă va aduce o schimbare bună, cum crede acum majoritatea americanilor, sau nu.