2013: Prima clinică pentru bolnavii de cancer

161

În 2013 se va deschide primul Centru de Recuperare Oncologică din România. Noua clinică, care se va construi pe Valea Nerei, în judeţul Caraş-Severin, va oferi îngrijire post-tratament bolnavilor de cancer în stadii incipiente şi va încorpora un departament de cercetare pentru prevenţia şi depistarea precoce a cancerului.

„Bolnavul de cancer schimbă total stilul de viaţă, şi de aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alungată teama de moarte care îi face depresivi şi din cauza căreia nu pot privi spre viitor. Apoi, este vorba despre igiena alimentaţiei, a trupului, a somnului şi a muncii. Bolnavilor din România li se cuvin un alt statut şi îngrijiri la fel ca orice bolnav din ţările occidentale. Din 2013 ei vor avea îngrijirile cele mai bune la noi, în România", a precizat dr. Pavel Chirilă, directorul executiv al Fundaţiei „Sfânta Irina" şi iniţiator al proiectului.

Noul centru va pune la dispoziţia pacienţilor cei mai buni specialişti şi îi va ajuta să beneficieze de psihoterapie, kinetoterapie şi dietoterapie. Pacienţii vor învăţa cum să îşi formeze un stil de viaţă corect, adaptat nevoilor unui organism aflat în recuperare după lupta cu boala.

Sursa: Mediafax