Ajută sute de romi, dar riscă să fie sancţionat pentru discriminare

79

Consiliul de Combatere a Discriminării va decide săptămâna viitoare dacă îl va sancţiona pe primarul oraşului Baia-Mare, Cătălin Cherecheş pentru discrimiare, după ce a mutat romii din localitate în clădirile dezafectate ale fostului combinat Cuprom.

Primarul dă asigurări că relocarea în incinta Cuprom este o soluţie provizorie şi că până în primăvara viitoare, dacă Guvernul va aproba finanţarea proiectului, cei 1.600 de romi care trăiesc în cartierele mărginaşe, se vor muta în locuinţe sociale.

Şi acum, mutaţi în fostul combinat, romii nu sunt deloc deranjaţi de măsura luată şi susţin că au condiţii mai bune de trai. Cu toate astea, primarul a intrat în vizorul presei internaţionale şi a organizaţiilor pentru drepturile romilor, fiind acuzat de comportament discriminatoriu la adresa minorităţii rome.

Agenţia Naţională a Romilor a depus o plângere la autorităţile locale în care sesizează riscul contaminării membrilor coloniei de romi mutaţi, deşi cei care locuiesc deja la Cuprom spun încântaţi „gata cu microbii, gândacii şi şobolanii".

Într-un reportaj AFP, realizat în zona Craica, se deplânge soarta romilor a căror locuinţe realizate din chirpici sunt demolate şi ei sunt mutaţi în fostul combinat.

„Mi-e teamă că viaţa în uzina Cuprom va fi ca la închisoare, dar ce să fac aici dacă vecinii mei au plecat?", comentează o femeie pentru AFP.

Unii dintre romi nu realizează că aceasta este o şansă de a scăpa de sărăcie. Constantin Boldijar este unul dintre cei deja mutaţi în fostul combinat Cuprom. „Este de o sută de ori mai bine aici decât la Craica", declara acesta.

Circa 100 de familii s-au instalat deja în cele trei imobile ale Cuprom, cu inconvenientul că nu există decât o toaletă pe etaj şi nicio bucătărie. Încălzirea, apa şi electricitatea vor fi plătite de primărie, care a creat în apropiere un centru pentru romi cu săli de baie, mese gratuite pentru 70 de persoane pe zi şi o grădiniţă.