Americanii, tot mai aproape de experienţa de a trăi pe străzi

15

Un judecător american a decis că cererea autorităţilor din Detroit, de a declara oraşul falimentar şi, în consecinţă, de a nu mai putea asigura servicii de bază cetăţenilor săi este justă.

Oraşul, care are o datorie de 18 miliarde de dolari, a pierdut din 2000 până în prezent 28% din populaţie şi cheltuie aproximativ 38% din buget pentru a plăti obligaţii din trecut, cum ar fi pensiile. Prin decizia judecătorului, oraşul se poate pune la adăpostul legii falimentului public. Scopul este de a le permite să-şi restructureze datoriile, adică să stabilească o ordine de prioritate pentru plata creditorilor.

Din cauza sărăciei, oraşul a devenit o ruină. Pentru a economisi, 40% din iluminatul public nu funcţionează, fiind luminate doar anumite cartiere. Doar o treime din ambulanţele municipale răspund apelurilor de urgenţă şi peste 76.000 de locuinţe sunt abandonate. Cartiere întregi sunt părăsite, iar în altele, locuitorii trăiesc în nesiguranţă, dat fiind că poliţia nu are la dispoziţie mijloacele necesare pentru a răspunde adecvat apelurilor de ajutor sau solicitărilor de protecţie.

Paradoxal, există şi americani care îşi doresc un asemenea stil de viaţă. În Seattle, cine doreşte să trăiască pe străzi poate plăti 2.000 de dolari pentru o experienţă autentică, de trei zile. Autorul proiectului, Mike Momany, de profesie programator, promite să ofere o experienţă la prima mână a culturii străzii, pe care doritorii o pot experimenta din interior.

Demersul a primit şi o serie de critici, care l-au numit un „turism al sărăciei", care exploatează situaţia nefericită a zeci de mii de americani.

Sursa: New York Times