Antisemitismul, fenomen de amploare la nivel mondial

1048

Un sfert dintre persoanele care au participat la un sondaj la nivel mondial sunt antisemite. Cercetarea a fost realizată de Anti-Defamation League și a relevat o amploare îngrijorătoare pe care a luat-o antisemitismul în lume.

La sondaj au participat 53.100 de adulţi din 102 ţări. Participanţii au fost întrebaţi dacă anumite afirmaţii sau stereotipuri legate de evrei erau în mod probabil adevărate sau false. Unul din patru respondenţi a răspuns afirmativ la 6 din 11 stereotipuri. Nu mai puţin de 74% dintre participanţii din Orientul Mijlociu şi ţările nord-africane au fost de acord cu majoritatea stereotipurilor, în timp ce doar în America şi Oceania procentul a fost de 17%, respectiv 14%, notează time.com.

În urma sondajului s-a constatat că mulţi dintre participanţi nu ştiau aproape nimic despre cultura şi istoria evreilor şi nici despre Holocaust. Directorul naţional al ADL, Abraham Foxman, spunea:

„Pentru prima dată, suntem conştienţi de cât de persuasiv şi persistent este antisemitismul în prezent, în întreaga lume.”

Se întâmplă și la case mai mari

Se pare că antisemitismul este prezent şi în rândul partidelor politice. Recent, televiziunea cehă a interzis campania electorală pentru alegerile parlamentare ale unui partid eurosceptic, deoarece aceasta conţinea imagini ofensatoare. În anunţul partidului apărea un şarpe care se mişca în faţa unor imagini, printre care și Steaua lui David, rabini care zâmbea. În cele din urmă, şarpele este ucis de către un cavaler care ţine în mână un scut pe care apare simbolul naţional ceh.

Potrivit televiziunii, anunţul electoral conţine imagini jignitoare, iar liderul partidului, Adam Bartoš, recunoaşte că este „provocator”, dar insistă asupra faptului că este antisionist, nu antisemit. Bartoš a explicat că şarpele simbolizează Bruxelles-ul, iar partidul lui apără ceea ce alţii ar vrea să distrugă: familia şi naţiunea.

 Foto: Math Knight și Zachi Evenor