Atac mortal la o universitate creștină din SUA. Foto + Video

28

Şapte persoane au fost ucise şi alte trei rănite, luni, în timpul unui atac armat care a avut loc într-o universitate creștină din Oakland, în apropiere de San Francisco (SUA). Oficialii au anunţat că au arestat un suspect coreean, în vârstă de 43 de ani.

Şapte persoane au fost ucise şi alte trei, rănite luni, în timpul unui atac armat care a avut loc într-o universitate creștină din Oakland, în apropiere de San Francisco (SUA). Oficialii au anunţat că au arestat un suspect coreean, în vârstă de 43 de ani.

„Poliţia anchetează şi încearcă să înţeleagă ce motive au dus la moartea a şapte persoane şi la rănirea altor trei", a declarat, pentru CNN, preşedintele consiliului oraşului Oakland, Larry Reid. Poliţia din Oakland a menţionat pe contul de Twitter, la puţin timp după atac, că „nu există o ameninţare imediată pentru securitatea publică".

„Pot confirma că am reţinut o persoană care ar putea fi responsabilă pentru atac," a declarat Howard Jordan, șeful poliţiei din Oakland, în timpul unei conferinţe de presă. Suspectul, One Goh, s-a predat autorităţilor din oraşul vecin Alameda, imediat după atac. Autorităţile au precizat că suspectul este „un bărbat asiatic, corpolent", de aproximativ 40 de ani. „Acesta este cetăţean coreean", a adăugat Jordan, fără a preciza dacă este vorba despre Coreea de Nord sau Coreea de Sud.

Un martor citat de San Francisco Chronicle a declarat că presupusul atacator asista la un curs când, deodată, s-a ridicat și a început să tragă în ceilalţi studenţi.

„Una dintre persoanele dinăuntru spunea că e un tip nebun acolo," a declarat martorul Brian Snow, pentru KGO-TB. „A spus că cineva a fost împușcat în piept chiar lângă ea, înainte să fie luată de o ambulanţă."

Presupusul atacator a părăsit incinta Universităţii Oikos înainte ca Poliţia să ajungă în campus, la scurt timp după ora locală 10.30 (20.30, ora României).

Un bărbat care lucrează în departamentul IT al Curţii Superioare din California, care are birourile în apropierea universităţii, a povestit, la rândul lui, cum „câţiva oameni din clădirea în care se afla au auzit împușcături, și apoi au descoperit o mulţime uriașă afară."

Echipajele de ambulanţă au intervenit la locul tragediei și au tratat câteva dintre victime, pe celelalte transportându-le la spital. Numărul celor decedaţi se ridica la șase, potrivit președintelui consiliului local, Larry Reid. Ulterior, încă o persoană a decedat.

One Goh a fost reţinut la aproximativ opt kilometri de universitate, în apropierea unui supermarket, potrivit presei locale. CNN a susţinut că atacatorul a anunţat serviciul de relaţii cu clienţii al magazinului că tocmai a deschis focul asupra unor oameni.

„El a luat maşina uneia dintre victime, a condus până în Alameda şi acolo s-a predat", a declarat Jordan, descriind scena crimelor ca fiind „deosebit de sângeroasă".

Tragedia de la Oakland vine la doar o lună după ce un student din statul american Ohio a deschis focul în cantina unui liceu, ucigând trei elevi, în ceea ce a fost catalogat drept cel mai sângeros incident armat la un liceu american, din ultimii șase ani.

5 lucruri despre Universitatea creștină Oikos

Situată în estul orașului Oakland din California, Universitatea Oikos este un centru de studii privat, destul de mic și de puţin cunoscut. International Business Times face o trecere în revistă a câtorva caracteristici ale școlii Oikos.

1. Oferă specializări în teologie, muzică, infirmerie și medicină asiatică. Nu este genul de universitate cu o gamă largă de studii, ci mai degrabă se concentrează pe cursuri de asistenţă medicală.

2. Creștinismul se află în centrul activităţii de la Oikos. Studenţii Oikos nu sunt încurajaţi doar din punct de vedere academic, ci și spiritual. „Studenţii Oikos au oportunitatea să obţină o educaţie creștină bazată pe o doctrină și o ideologie creștină solide," specifică Jongin Kim, președintele universităţii, pe site-ul acesteia. Primul nostru scop este acela de a demonstra o înţelegere comprehensivă a Bibliei și a doctrinei creștine.

3. Școala este predominant frecventată de coreeni. Deși Oikos este o instituţie de învăţământ care promovează egalitatea de șanse, cei mai mulţi studenţi sunt de origine coreeană.

4. Oferta de finanţare academică a școlii este una accesibilă. Raportat la nivelul taxelor de studiu pentru universităţile private din SUA, Oikos are tarife accesibile: între 2.200 şi 3.100 de dolari pe semestru, pentru cursurile de licenţă.

5. Părerile sunt împărţite. Studenţii sau potenţialii studenţi care și-au publicat opiniile privind calitatea școlii pe site-ul AllNurses.com susţin idei diferite. Un licean care prospecta ideea de a studia la Oikos a declarat că, după o vizită la universitate, „nu a fost deloc impresionat". Un student al universităţii scria, în schimb, că este foarte mulţumit de calitatea cursurilor și de planul de finanţare.