Studiu: Cancerul de sân este inofensiv în 25% din cazuri

122

De asemenea, depistarea prin mamografia de screening (detectare precoce) şi tratarea chirurgicală, prin radioterapie sau chimoterapie sunt măsuri ne-necesare în cazul unei tumori canceroase inofensive.

Un studiu apărut în Analele Colegiului Medicilor americani explică faptul că tumorile canceroase inofensive sunt cele care nu cauzează probleme de sănătate sau complicaţii pe parcursul vieţii. Acesta este cel mai recent srudiu pentru a analiza supra-diagnosticarea cancerului din cauza mamografiilor de rutină.

Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard au colaborat cu oamenii de ştiinţă din Norvegia şi au analizat dosarele medicale a 40.000 de paciente norvegiene, din perioada 1996-2005. Perioada nu a fost aleasă la întâmplare, 1996 fiind anul în care mamografia a fost inclusă în programul medical din Norvegia. 

Studiul a comparat incidenţa şi rata mortalităţii din cauza cancerului de sân în comunităţi în care femeile cu vârste între 50 şi 69 de ani au apelat sau nu la mamografie pentru depistarea cancerului la sân. Din cele 2.500 de femei care au făcut mamografie, numai 1 deces din cauza cancerului a putut fi prevenit, dar 60% dintre femei (adică între 1.169 şi 1.948 de persoane) au fost diagnosticate prea devreme şi tratate fără să fie necesar acest lucru. Problema este că nu se cunoaşte încă modalitatea cea mai bună pentru a decide ce tumori nu reprezintă un pericol.

Aceasta nu este prima dată când se discută pericolul supra-diagnosticării. Riscul este recunoscut şi în cazul cancerului de prostată, a cncerului de tiroidă sau de plămâni.

Conform Agenţiei internaţionale pentru cercetarea cancerului din Lyon, Franţa, aproximativ 1.400.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân în fiecare an şi apeoximativ 460.000 mor din această cauză.

Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat şi principala cauză de mortalitate prin tumori maligne la femei. Anual se înregistrează 4400 de cazuri noi, reprezentând 22,41% din totalul cazurilor noi diagnosticate şi 2900 de decese, deţinând o pondere de 17,50% din totalul deceselor prin cancer la femei.