Comunitatea internaţională retrage ajutoarele pentru Uganda, după legea antigay

219

La sfârșitul lunii februarie, președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a semnat legea antihomosexualitate. Decizia a stârnit reacţii negative din partea ţărilor care ajută financiar Uganda. Ceea ce putea să rămână o problemă naţională a ajuns să provoace nemulţumiri internaţionale.

Pe 24 februarie 2014 a fost aprobată legea antihomosexualitate în Uganda, care condamnă actele de „homosexualitate agravată" la închisoare pe viaţă, informează CNN. Iniţial, proiectul de lege prevedea pedeapsa cu moartea pentru unele fapte homosexuale, dar, ulterior, aceasta a fost înlocuită cu închisoarea pe viaţă, pentru că „închisoarea pe viaţă este mai bună deoarece le oferă șansa contravenienţilor să fie reabilitaţi. Uciderea lor s-ar putea să nu ajute foarte mult", a declarat ministrul James Buturo, liderul Ministerului Eticii și al Integrităţii.

Aceeași lege condamnă și indivizii, companiile, organizaţiile media și organizaţiile neguvernamentale care au cunoștinţă despre persoane homosexuale sau susţin drepturile acestora. Legea se aplică și cetăţenilor din afara Ugandei și cere extrădarea acestora pentru a putea fi pedepsiţi. Până la aprobarea legii, homosexualitatea era ilegală și pedepsită cu până la 14 ani de închisoare. Aceste legi iniţiale erau o reminiscenţă a guvernării britanice. Conform organizaţiilor de drepturile omului, din cei 31 milioane de locuitori ai Ugandei 500.000 sunt homosexuali, dar cifra aceasta este contestată de Guvernul Ugandei.

Proiectul de lege a fost propus în 2009 de parlamentarul David Bahati, pe motiv că „avem copii în școală care trebuie protejaţi, să nu fie recrutaţi (în homosexualitate, n.r.). Procesul de a construi o lege care să ne protejeze copiii împotriva homosexualităţii și valorile familiale trebuie să continue."

Modificarea legii a fost propusă la o lună după o conferinţă de două zile în care trei creștini americani au susţinut cu convingere că homosexualitatea este o ameninţare directă la adresa coeziunii familiilor africane. Cei trei sunt Scott Lively, autorul a mai multor cărţi care se opun homosexualităţii, Caleb Lee Brundige, un fost homosexual care conduce seminare de vindecare a homosexualităţii, și Don Schmierer, reprezentant al Exodus International, organizaţie devotată „eliberării de homosexualitate prin puterea lui Iisus Christos". Tema conferinţei, conform New York Times, a fost propagarea unei agende împotriva homosexualităţii: „Bărbaţii homosexuali sodomizează adolescenţi", „Mișcarea homosexuală este o instituţie malefică al cărei scop este să înfrângă societatea bazată pe familii și să o înlocuiască cu o cultură de promiscuitate sexuală", prin urmare „homosexualii trebuie să devină heterosexuali".

Cu toate că nu mai prevede pedeapsa cu moartea, legea a declanșat totuși un val de homofobie și violenţă încă de când a fost propusă — un efect contrariant în condiţiile în care nimeni nu susţine că discriminarea, hărţuirea și persecuţia sunt un drept religios. Și mai surprinzător însă este faptul că deși doar 4% din ugandezi cred că homosexualitatea ar trebui acceptată de societate, Uganda se află pe locul 3 în lume pentru căutări via Google după pornografie homosexuală.

Implicarea mass-media

Numeroase ziare și reviste cu acoperire internaţională s-au opus proiectului de lege. Printre acestea, The Guardian a declarat că Uganda își confirmă statutul de ţară „nedreaptă și josnică". Într-un mod asemănător, The Irish Times a calificat legea drept „medievală și o vânătoare de vrăjitoare". Articole similare au fost publicate și în The New York Times, The Washington Post și The Los Angeles Times.

De partea cealaltă a taberei, însă, publicaţia ugandeză The Observer a publicat un articol în care spune că homosexualitatea nu este un drept inclus în Declaraţia Universală de Drepturi ale Omului.

În 2009, tabloidul ugandez Rolling Stone a mers până acolo încât să publice o listă de 100 de persoane homosexuale, împreună cu adresele și fotografiile lor. Llista era însoţită de îndemnul: „Spânzuraţi-i". Moartea activistului pentru drepturile homosexualilor, David Kato, a fost legată de publicarea acestei liste.

Însă nu doar presa a luat poziţie faţă de chestiunea homosexualităţii în Uganda. Regizorul Roger Ross Williams lansa anul trecut documentarul „God loves Uganda". Filmul sugerează că există o legătură între evanghelizările conduse de misionari evanghelici din SUA în Uganda și legea antihomosexualitate. În materialul filmat apar momente din viaţa unui grup de misionari din cadrul International House of Prayer, inclusiv fragmente din predici anithomosexuale cu mesaje homofobe de tipul: „Cei care sunteţi gata să ucideţi homosexualii, ridicaţi mâna." Opinia regizorului este că, fiindcă misionarii au pierdut războiul cultural în America, ei și-au făcut din Uganda câmp de lucru, profitând de ugandezii impresionabili.

Reacţia guvernelor

Michael Cashman, membru al Parlamentului European și copreședinte al LGBT Intergroup, a lansat un apel către toate statele membre în EU să demareze procedura de suspendare a Ugandei din Acordul de la Cotonou pe motiv de violare a drepturilor omului.

Norvegia, Danemarca și Olanda au oprit ajutorul finaniar către Uganda, ca urmare a aprobării legii antihomosexualitate. Olanda a sistat ajutorul în valoare de 6 milioane lire sterline, destinate sistemului legal al Ugandei. Iar Danemarca și Norvegia au declarat că vor redirecţiona ajutorul finainciar direct către organizaţiile de drepturi ale omului. În același timp, Suedia a declarat că revizuiește fondurile dedicate Ugandei.

Departamentul de Stat al SUA a revizuit, de asemenea, programele de ajutor financiar și a stabilit patru pași ca răspuns al deciziei lui Museveni de semnare a legii antihomosexualitate. Primul este că aproximativ 6 milioane de dolari, din cele 9 dedicate Inter-Religious Council Uganda, au fost redirecţionate, ca urmare a faptului că organizaţia sprijină oficial legea antihomosexualitate. Apoi, SUA urma să finanţeze un studiu despre riscurile de infectare cu HIV/SIDA, realizat de Center for Disease Control și o universitate ugandeză, dar acesta a fost anulat pentru a nu-i pune în pericol pe participanţi. Al treilea pas de reacţie este redirecţionarea banilor dedicaţi programelor de turism din Uganda, iar al patrulea este că Departamentul de Apărare a mutat în alte locaţii toate evenimentele programate pentru primăvara 2014 în Uganda.

În plus, din cauza remarcii lui Museveni că ar fi semnat legea în parte datorită convingerii că nimeni nu se naște homosexual, secretarul de stat John Kerry a declarat că va trimite o echipă de experţi pentru a discuta cu președintele Museveni despre homosexualitate. Marie Harf, purtător de cuvânt în cadrul Departamentului de Stat american, a declarat că „asigurarea dreptăţii și tragerii la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului, precum LRA și protejarea drepturilor membrilor comunităţii LGBT nu se exclud reciproc. De fapt, trebuie să le facem pe ambele." Declaraţia a venit ca lămurire la o altă intervenţie a guvernului american într-o problemă a Ugandei, decizia Administraţiei Obama de a trimite 150 de militari și 4 aeronave în sprijinul guvernului ugandez pentru a-l captura pe Joseph Kony.