Facebook şi Google, implicaţi în „războiul rece” al tehnologiei

220

Facebook şi Google investesc miliarde de dolari în diferite tehnologii, de teamă că schimbările rapide le-ar putea lua poziţia de lideri în domeniu.

Compania Facebook este conştientă de faptul că într-o zi este posibil să nu mai fie rentabilă în formatul actual, motiv pentru care a investit sume colosale, de miliarde de dolari, pentru achiziţionarea unor diferite aplicaţii şi software. În acelaşi fel a procedat şi Google, care, la rândul ei, a investit miliarde de dolari în noile tehnologii, notează money.cnn.com.

Ultima achiziţie a Facebook este Oculus, un gadget pentru realitatea virtuală, tranzacţie care s-a ridicat la 2 miliarde de dolari, dintre care 400 de milioane în numerar. Google nu s-a lăsat mai prejos şi a cumpărat platforma smartwatch Android Wear. Potrivit declaraţiilor lui Laura DiDio, de la ITIC, Facebook şi Google sunt doi titani în domeniul tehnologiei care se luptă să facă cele mai bune alegeri şi achiziţii pentru a-şi menţine şi a-şi extinde stăpânirea unul peste celălalt şi peste alţi rivali.

În afară de această competiţie în care sunt angajate cele două companii, ele mai au în comun faptul că denunţă acţiunile de spionaj în care autorităţile vor să le implice. Google a anunţat recent că a început să folosească sistemul de conectare HTTPS, care oferă siguranţă indiferent de acţiunea pe care o desfăşoară utilizatorul sau locul de unde o face. O altă barieră pe care a pus-o Google în faţa spionajului este encriptarea e-mailurilor Gmail atunci când se transferă în mediul intern, de la centrul de date la servere, interval de care profita NSA pentru a intercepta mesajele.

Săptămâna trecută, Mark Zuckerberg i s-a plâns preşedintelui Obama de faptul că NSA se foloseşte de Facebook pentru a cerceta anumite computere. În prezent, Yahoo, Google, Microsoft şi alte companii prezintă în mod regulat rapoarte în ceea ce priveşte transparenţa, în care sunt consemnate câte cerinţe au avut din partea guvernului de a furniza anumite date şi câte au fost îndeplinite.

Cu toate acestea, o siguranţă deplină şi reală în acest domeniu este practic imposibilă. Pe de-o parte, în ciuda măsurilor pe care le-ar lua companiile acestea, NSA şi alte instituţii americane dispun de mediile necesare pentru a spiona în continuare ceea ce consideră necesar. Pe de altă parte, se pare că aceste companii sunt ele însele interesate de anumite aspecte din viaţa utilizatorilor săi, pentru că, în felul acesta, află informaţii pe care după aceea le vând clienţilor lor şi, de asemenea, realizează propriile cercetări. Oricum ar fi, securitatea cibernetică totală nu ar fi posibilă deoarece guvernul american nu ar permite aşa ceva.