Conflict între piaţa muncii şi învăţământul superior din România

292

Conform actualului sistem de învăţământ, specializarea absolventului este considerată completă la finalizarea studiilor masterale. Totuşi angajatorii vor ca absolvenţii să fie specializaţi deja de la obţinerea diplomei de licenţă.

Studiul „Absolvenţii recenţi de învăţământ superior şi integrarea lor pe piaţa muncii" confirmă un conflict între sistemul de învăţământ superior şi piaţa muncii. Studiul relevă că absolvenţii români de studii superioare consideră că 55% dintre cunoştinţele şi abilităţile necesare la locul de muncă le-au obţinut în timp ce îşi desfăşurau activitatea. Doar 32% dintre cunoştinţele şi abilităţile necesare au fost dobândite în facultate, alte 14% fiind deprinse în „alte împrejurări".

Majoritatea angajatorilor susţin însă că studenţii ar trebui să aibă deja aceste cunoştinţe şi abilităţi la data finalizării studiilor. Concluzia angajatorilor şi a studenţilor este că facultăţile nu îi ajută pe aceştia din urmă să îşi formeze abilităţile necesare, existând o diferenţă vizibilă între ceea ce oferă facultăţile şi ceea ce este necesar pe piaţa muncii. Cei mai nemulţumiţi de pregătirea primită în facultate sunt absolvenţii de ştiinţe economice. În schimb, absolvenţii din domeniile arte, arhitectură, urbanism şi sănătate se declară mulţumiţi de pregătirea de care au beneficiat în anii de studiu.

Timpul mediu necesar absolvenţilor pentru găsirea unui loc de muncă este de patru luni. Absolvenţii de arhitectură şi ştiinţe economice au cele mai bune şanse de a-şi găsi un loc de muncă, în timp ce la polul opus se situează absolvenţii de ştiinţe ale naturii şi silvicultură.

Studiul a arătat că pentru 76% dintre angajatori nu contează dacă potenţialul angajat are doar diplomă de licenţă sau dacă are şi o diplomă de master. Dintre angajatorii interesaţi de studiile candidaţilor, majoritatea îi preferă pe absolvenţii facultăţilor de stat şi pe cei cu diplome de master.

Numărul absolvenţilor de facultate care primesc ajutor de şomaj a atins, în septembrie 2010, nivelul record al ultimelor două decenii: 53.000. Numărul şomerilor cu facultate s-a triplat în ultimii trei ani, mai ales că, în 2008, datorită Convenţiei de la Bologna, au existat două generaţii de absolvenţi care au finalizat studiile simultan. Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţii de facultate este de 300 de lei pe lună şi se acordă pentru o perioadă de până la nouă luni.

Studiul a fost realizat de Unitatea Executivă a Consiliului Naţional al Calificărilor şi al Formării Profesionale a Adulţilor, în cadrul proiectului european „Dezvoltarea unui sistem operaţional al calificărilor din învăţământul superior din România-DOCIS", şi a fost publicat în data de 18 ianuarie 2011.