„Bine ascuns, dar funcţionând chiar sub nasul nostru, traficul de fiinţe umane din Irlanda de Nord se dezvoltă treptat,“ avertiza BBC, încă din data de 18 mai 2010.

Victimele sunt ademenite cu promisiunea unei vieţi mai bune, răpite, intimidate, torturate, bătute şi traficate pentru muncă forţată sau pentru exploatare sexuală.
Problema traficului de persoane a fost relativ nouă în Irlanda de Nord, conform BBC.

În urmă cu mulţi ani, mai exact, în 2007, în urma Operaţiunii Pentameter 2, autorităţile
raportau că nu există dovezi clare privind traficul de fiinţe umane în Irlanda.
Totuşi, 35 de case de toleranţă le ofereau clienţilor fete minore, unele în vârstă de 15 ani,
aduse din ţările Africii sau Americii de Sud cu promisiunea că vor munci pentru salarii frumoase şi obligate, apoi, „prin teamă şi ritualuri voodoo“, să se prostitueze.

Patrick Corrigan, directorul de programe al filialei Amnesty International din Irlanda, atrage atenţia că nu există încă o infrastructură de protecţie a victimelor. Dacă nu sunt sprijinite, acestea vor avea mari ezitări în a colabora cu poliţia pentru a oferi dovezile şi mărturiile necesare condamnării abuzatorilor.

Se estimează că, în Statele Unite, între 100.000 şi 300.000 de copii sunt supuşi riscurilor traficării în scopul exploatării sexuale. În cele mai multe cazuri, este vorba despre fetiţe cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, declara Malika Saada Saar, cofondatoare a Proiectului
Rebeca pentru Drepturile Omului, o organizaţie naţională care luptă pentru prevenirea
traficului de persoane.

Tot ea atrăgea atenţia că internetul a devenit un mijloc exploatat de traficanţi.
Numărul celor traficaţi anual este de 2,5 milioane, potrivit unui raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii. A cincea parte dintre aceste persoane provin din Europa, în special din estul continentului, unde traficul de femei şi copii s-a intensificat dramatic în ultimul timp, conform evaluării Europol.

România este atât o ţară-sursă, cât şi o ţară de tranzit pentru victime. „În România, victimele sunt racolate cu predilecţie din rândul fetelor şi tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 şi 33 de ani (un sfert sunt minore, peste jumătate având 18-23 de ani),“ informează Poliţia Română. Profilul victimelor din România include provenienţa din
familii dezorganizate şi din medii în care au suferit diferite forme de abuz, nivel scăzut de
educaţie, situaţie materială precară şi lipsa unor perspective de viitor.

„Schimbarea mentalităţii se poate realiza numai prin politici şi strategii coerente ale
legislativului şi executivului, în parteneriat cu Biserica, organizaţiile neguvernamentale,
societatea civilă şi mass-media,“ a declarat Mihaela Popa, fostă vicepreşedintă a Comisiei
pentru Egalitatea de Şanse, din Senat, cu prilejul unui seminar centrat pe teme legate de traficul de fiinţe umane.