Criza familiei în SUA e mai puternică decât în România

77

Peste jumătate dintre adolescenţii americani au părinţii biologici divorţaţi. America trăieşte într-o „cultură a respingerii", în care părinţii se resping unul pe altul şi tot mai multe familii se destramă. Este una dintre concluziile documentului The US Index of Belonging and Rejection, publicat de Marriage α Religion Research Institute (MARRI).

„Familiile cu o istorie a respingerii includ familii monoparentale, familii cu părinţi vitregi şi copii care nu mai locuiesc cu niciunul dintre părinţii biologici, ci cu părinţi adoptivi", a declarat Patrick Fagan, autorul raportului şi director al MARRI din cadrul Family Research Council. Doar 45% dintre copiii din SUA îşi petrec anii copilăriei împreună cu ambii părinţi biologici, căsătoriţi legal.

O familie intactă este definită de autorul raportului ca o familie în care „mama biologică a copilului şi tatăl biologic al copilului erau căsătoriţi legal dinainte de naşterea copilului sau din perioada apropiată naşterii sale." Ratele crescute ale divorţului şi ale natalităţii în afara cadrului legal al familiei au transformat însă familiile căsătorite, cu copii, într-o excepţie.

Copiii care locuiesc cu ambii părinţi, căsătoriţi, au şanse mai mari de a obţine rezultate bune la şcoală, de a se integra mai uşor în societate, au relaţii mai bune cu părinţii lor şi au mai puţine probleme de comportament, notează Fagan.

Divorţul devine un trend în rândul clasei de mijloc din SUA, se arată şi în studiul When Marriage Disappers, realizat de The National Marriage Project şi citat de semneletimpului.ro , în data de 8 decembrie. Studiul a arătat că întemeierea unei familii depinde şi de resursele materiale, motiv pentru care familia a devenit un lux pe care şi-l pot permite în special persoanele cu o stare materială bună.

Salvarea familiei americane se poate face prin religie şi educaţie, notează Fagan. Religia îşi poate aduce aportul prin intermediul bisericilor, sinagogilor, moscheilor şi templelor, iar factorii educativi sunt reprezentaţi de şcoli, universităţi şi mass-media. De asemenea, Fagan aminteşte şi nevoia de reforme la nivel legislativ şi economic, pentru că dezvoltarea/salvarea familiei depinde nu doar de eforturile şi voinţa personală, ci şi de contextul social, politic şi economic.

Raportul se bazează pe date şi informaţii preluate din American Community Survey, un sondaj realizat de Biroul de Recensământ din SUA. Acest sondaj a fost realizat la nivel naţional, în 2008.

Familia românească

„Comparativ cu ceilalţi europeni, ataşamentul românilor faţă de familie rămâne foarte ridicat, aceasta ocupând primul loc în ierarhia de valori," notează Raluca Popescu, sociolog şi cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii. În opinia sa, românii păstrează încă o perspectivă conservatoare cu privire la familie. Modelul familial cel mai răspândit este cel al cuplurilor căsătorite, cu copil/copii.

„România are una dintre cele mai ridicate rate ale căsătoriilor din Europa, fiind în creştere în ultimii ani, şi ale vârstelor tinere la încheierea căsătoriei şi la naşterea copiilor. Divorţialitatea are un nivel mediu, comparativ cu celelalte ţări europene, şi o mare stabilitate în timp", mai precizează Popescu, conform dilemaveche.ro. Uniunile consensuale şi familiile monoparentale sunt fenomene în creştere, în România, la un nivel mediu, în context european.

În România s-au înregistrat 32.341 de divorţuri, în 2009, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare rată a divorţialităţii s-a înregistrat în judeţul Braşov – 2,79 la mie, în timp ce rata cea mai scăzută a fost înregistrată în Dolj – 0,83 la mie. Principalele motive pentru care divorţează românii sunt: infidelitatea conjugală – 7,5%, alcoolismul – 5,8%, violenţa domestică – 4,6%, conform adevarul.es.

„Este necesară intensificarea cooperării dintre Stat şi Biserică în toate domeniile care privesc activitatea socială, educaţională şi culturală referitoare la familie," a declarat Patriarhul Daniel, în septembrie a.c.