TIME: Omul anului în 2010 este fondatorul Facebook

64

Fondatorul reţelei sociale Facebook, Mark Zuckerberg, a fost desemnat drept „omul anului” de editorii influentei reviste TIME. În schimb, cititorii de pe site-ul revistei, îl votaseră într-un poll online pe Julian Assange, fondatorul organizaţiei Wikileaks.

Titlul de persoana sau omul anului nu este un premiu în sensul real al cuvântului. Nu are loc o decernare a premiului, nu se organizează un eveniment special. Este însă o recunoaștere a capacităţii și puterii pe care o are un om în influenţarea formei și a mersului lumii. În 2010 titlul a fost acordat lui Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei sociale online Facebook.

La 26 de ani, Zuckerberg este cel mai tânăr „om al anului" din toate topurile „Person of the Year" realizate de Time de-a lungul timpului, cu excepţia primei ediţii din anul 1927. În 1952 regina Angliei avea tot 26 de ani, și era desemnată persoana anului. În timp ce ea a primit un imperiu, Zuckerberg a construit unul.

Mark Zuckerberg s-a născut în 1984, anul în care se lansa computerul Macintosh. În 2004, în dormitorul său din internatul de la Harvard, Zuckerberg lansa o reţea socială cu titlul thefacebook. După 6 ani conecta a doisprezecea parte a populaţiei lumii prin reţeaua Facebook. Dacă Facebook ar fi o ţară, ar fi a treia din lume ca număr de locuitori, după China și India.

Șeful reţelei Facebook a fost cunoscut până de curând ca o figură misterioasă, un băiat cu tricou, tipul de copil minune din Silicon Valley, expert în computere și codare. Anul acesta imaginea lui Zuckerberg a cunoscut o mediatizare explozivă. A apărut pe diverse canale media, inclusiv la show-ul de televiziune Oprah, a devenit personaj de film. Reţeaua s-a dezvoltat anunţând depășirea pragului de 550 de milioane de utilizatori. Pe piaţa de profil firma este evaluată la nivelul zecilor de miliarde de dolari. Zuckerberg a devenit cel mai tânăr miliardar al lumii. A început să facă donaţii consistente. „Întrebarea pe care mi-o pun aproape în fiecare zi este aceasta: Fac cel mai important lucru pe care ar trebui să-l fac? Dacă nu simt că lucrez la cea mai importantă problemă, atunci nu mă simt bine să-mi pierd timpul Asta e compania noastră.", spune Mark Zuckerberg.

Într-o postare pe… Facebook, Zuckerberg a afirmat că desemnare TIME este „o adevărată onoare și o recunoaștere a faptului că o mică echipă construiește ceva pentru folosul a sute de milioane de oameni, ca să facă lumea mai deschisă și mai conectată."

Un alt important personaj al anului a fost Julian Assange. De fapt, votul cititorilor online pe site-ul TIME l-a desemnat pe Assange cel mai influent om al anului. El a adunat mai mult decât dublul voturilor următorului clasat, primul ministru al Turciei Recep Tayyip Erdogan. Mark Zuckerberg a fost clasat doar pe poziţia a 10-a.Criticii lui Assange l-au numit terorist, în timp ce pentru alţii este un adevărat erou.

La rândul său un geniu informatic, ca și Zuckerberg, Julian Assange și-a făcut un nume în alt domeniu al partajării informaţiei. Este un militant al transparenţei, deconspirării și dezvăluirii de informaţii prin care populaţia să cunoască realităţi pe care guvernele le ascund. Scurgerile de informaţii Wikileaks au generat un val de reacţii la nivel mondial, de la apreciere pentru jurnalism obiectiv și transparent, la acuza de teorirism și pericol public la adresa comunităţii internaţionale.

Aflat în arest în Anglia, Assange a beneficiat doar de votul online al cititorilor, nu și de încrederea editorilor TIME. Numirea lui ca cel mai influent personaj al anului nu ar fi fost o excepţie pentru publicaţie. Și Stalin a fost desemnat drept cel mai influent om al anului, desigur în sens negativ, în 1939 și 1942. Hitler a primit titlul în 1938 iar Ayatollahul Khomeini în 1979. Acesta a fost ultimul an în care TIME a desemnat persoane controversate din perspectiva politicii americane. Schimbarea perspectivei a fost evidentă în 2001, când persoana cu cea mai mare influenţă în 2001 a fost Osama Bin Laden. Totuși, premiul a fost acordat lui Rudolph Giuliani, primarul New York-ului pentru eforturile de administrare a situaţiei metropolei lovite de terorism.