Discurs Starea Naţiunii: Obama, preşedintele oamenilor simpli

57

Deşi a atins în discursul despre Starea Naţiunii principalele probleme cu care se confruntă Statele Unite, preşedintele Obama a trasat foarte clar principala misiune a noului său mandat: o clasă de mijloc bogată.

Datoria care va defini noul Congres şi noua administraţie după inaugurarea preşedintelui este să „repornească motorul adevărat al creşterii economice – o clasă de mijloc prosperă," a declarat Obama în discursul de marţi. „Asta trebuie să fie steaua nordului care trebuie să ne ghideze toate eforturile," citează Christian Post care a publicat discursul integral.

Preşedintele democrat a promis un guvern mai „deştept" care să lucreze în folosul „celor mulţi, nu doar a celor puţini." În discursul său, Obama a recunoscut că există comunităţi întregi în Statele Unite, care indiferent de cât de mult se străduie şi cât de mult lucrează, este imposibil să răzbească. „Buzunare de sărăcie, urbane şi rurale, din care e practic imposibil să scapi, unde tinerii se luptă să îşi găsească primul loc de muncă," deplânge preşedintele starea multora din cei care l-au votat.

Din punct de vedere istoric, America a fost mereu opusul acestei stări a lucrurilor. Nu a fost niciodată locul în care circumstanţele şi locul în care te naşti să îţi decidă soarta. De aceea, conştient de felul în care lucrurile s-au schimbat, preşedintele a promis să construiască noi „scări de oportunitate" în clasa de mijloc, pentru ca oricine vrea, să le poată urca către un trai mai bun.

„În această seară, trebuie să spunem că în cea mai bogată ţară de pe glob, nimeni care lucrează full-time nu ar trebui lăsat să trăiască în sărăcie," şi a cerut Congresului să mărească salariul minim pe economie, să asigure prin legi că femeile sunt plătite în mod egal cu bărbaţii şi a mai anunţat o comisie care să îmbunătăţească procesul de vot.

„Familii mai puternice. Comunităţi mai puternice. O America mai puternică" este ceea ce îşi doreşte preşedintele Obama care a declarat în discursul său că părinţii nu sunt neapărat cei care concep copii, ci cei care îi cresc, făcând aluzie la dificultăţile economice care a marcat ţara în ultimii ani şi astfel la sacrificiile pe care le-au făcut mulţi părinţi pentru ca în familie, copiii să nu ducă lipsă de nimic.

Preşedintele a cerut impunerea unor reforme şi soluţii viabile la capitolele: buget, educaţie, modificări climatice, terorism, imigranţi, arsenal nuclear, Iran, Coreea de Nord, Afganistan.

Discursul său a căpătat o notă emoţionantă când a vorbit despre controlul armelor. Preşedintele Obama a vorbit pe îndelete despre Hadiya Pendleton. „Avea 15 ani. Îi plăceau Fig Newtons şi luciul de buze. Era majoretă. Era atât de bună cu toţi prietenii ei, încât fiecare se credea cel mai bun prieten. Doar cu trei săptămâni în urmă, ea a venit aici în Washington, împreună cu colegii ei şi a defilat pentru ţară la inaugurarea mea. Iar după o săptămână a fost împuşcată mortal într-o parcare din Chicago după şcoală, la doar o milă depărtare de casa mea. Părinţii ei sunt prezenţi aici şi alături de alte zeci de victime care au murit din cauza atacurilor armate, merită un vot."

Amintind şi de familiile victimelor de la masacrul Sandy Hook şi de la cinematograful din Aurora, Colorado, preşedintele le-a cerut oponenţilor să permită votarea propunerii sale pentru controlul armelor în Congres. La sfârşit a încheiat ca un adevărat preşedinte american: „Vă mulţumesc, Dumnezeu să vă binecuvinteze şi Dumnezeu să binecuvinteze America."