Chinezii, obligaţi prin lege să își viziteze părinţii

57

O lege inedită a intrat în vigoare în China luni. Potrivit iniţiativei, copiii adulţi sunt obligaţi prin lege să își viziteze părinţii, altfel sunt pasibili de amendă sau chiar pedeapsa cu închisoarea.

Noua „Cartă a Drepturilor Părinţilor" din China prevede ca descendenţii de gradul I, în speţă copiii, să se ocupe de „nevoile spirituale" ale părinţilor lor și să nu îi „neglijeze ori să îi repeadă".

Legea a fost ridiculizată de zeci de mii de internauţi chinezi, care se întreabă cum va putea fi aplicată, din moment ce nu stipulează și un program detaliat care să dicteze frecvenţa cu care copiii ar trebui să-și viziteze sau să își sune părinţii, notează BBC.

Prevederea este greu aplicabilă, însă unii avocaţi consideră că legea compensează acest aspect prin caracterul ei educativ. Mai ales în contextul în care populaţia Chinei îmbătrânește. Potrivit statisticilor guvernamentale, peste 178 de milioane de chinezi aveau peste 60 de ani, în 2010. Se estimează că, până în 2030, numărul se va dubla. Latura îngrijorătoare a acestor statistici este că, pe măsură ce populaţia încărunţește, mass-media raportează tot mai des incidente de violenţă împotriva părinţilor în etate.