De ce dau americanii Chinei burse în valoare de 300 de milioane de dolari

208

Programul american Schwarzman Scholars va oferi burse unui număr de 200 de studenţi din toată lumea, în valoare totală de 300 de milioane de dolari, pentru ca aceştia să urmeze un master la Universitatea Tsinghua, Beijing. Scopul este de a înţelege şi recunoaşte importanţa pieţei chineze de către liderii corporaţiilor şi investitorii de pe Wall Street.

Omul de afaceri Stephen Schwarzmann a declarat că îşi doreşte ca prin aceste burse să îi educe pe viitorii investitori ai acestei lumi, astfel încât tensiunile dintre Orient şi Occident să nu mai fie la fel de puternice.

În afară de cele 100 de milioane pe care Schwarzman le-a donat din averea personală (estimată de Forbes la aproape 6,5 miliarde de dolari), bursele vor mai fi sponsorizate de Boeing, British Petroleum, furnizorii de echipament Caterpillar şi băncile JP Morgan, Bank of America şi Credit Suisse.

Ideea i-a venit după ce un număr mare de companii occidentale şi-au manifestat interesul faţă de China, ca urmare a numeroaselor rapoarte care laudă explozia economică a ţării, informează New York Times.