Un ONG iezuit simulează viaţa de refugiat în universităţile americane

75

Programul internaţional Jesuit Refugee Service, care le oferă asistenţă refugiaţilor aflaţi în cele mai periculoase zone din întreaga lume, a organizat tabere de refugiaţi în câteva universităţi americane, pentru ca studenţii catolici să fie solidari cu cele 43 de milioane de refugiaţi din toate ţările lumii.

Proiectul, ce poartă denumirea de „Refugee Camp-Out", îi invită pe studenţi să îşi petreacă timpul într-o tabără plasată în campus. Acolo, studenţii pot găsi trei zone principale: zona unde se află tipurile de alimente pe care le consumă refugiaţii din diferite regiuni ale globului, zona de alimentare cu apă şi zona de adăpost.

De asemenea, în fiecare zonă există fotografii şi alte materiale interactive care relevă condiţiile de trai din mai multe ţări care adăpostesc refugiaţi. Spre exemplu, în zona în care se găseşte apă, studenţii pot căra o găleată de 18 litri, o greutate obişnuită pentru refugiaţi, chiar şi printre copii sau femei. În afară de greutatea găleţii, refugiaţii care ies din tabără pentru a lua apă se confruntă permanent cu riscul de de viol, răpire sau deces.

În plus, consumul maxim de apă care este permis zilnic unui refugiat este de aproape 4 litri (atât pentru băut, cât şi pentru baie şi prepararea mâncării), în comparaţie cu 19 litri de apă pe care un american de rând îi consumă, în medie, doar pentru duşul zilnic, arată National Catholic Reporter.