Grădiniţa Eden: dincolo de porţile unei grădiniţe adventiste (galerie foto)

1186

Prima zi de grădiniţă aduce emoţii deopotrivă părinţilor şi copiilor. La Grădiniţa Eden, din Băicoi (jud. Prahova) toată lumea lucrează ca emoţiile, inerente, să fie doar pozitive.

Cu un obiectiv îndrăzneţ, iniţiatorii proiectului Eden şi-au demarat activitatea în urma unei investiţii financiare majore, despre care mărturisesc că a fost minunea lui Dumnezeu. Aceasta fiindcă, şi-au spus ei, „Eden – Paradisul copiilor" trebuie să fie nici mai mult, nici mai puţin decât „un loc şi un timp al bucuriei, cunoaşterii şi dezvoltării pentru toţi copiii ai căror părinţi doresc altceva decât oferă actualul sistem de educaţie publică".

„Pentru noi educaţia înseamnă mai mult decât cunoştinţele academice. Ea se îngrijeşte de dezvoltarea echilibrată a întregii persoane: fizică, intelectuală, socială şi spirituală," spun fondatorii grădiniţei, Irinel şi Lavinia Boldescu. Ei au reuşit să strângă în jurul proiectului Eden o echipă cu experienţă în lucrul cu copiii şi dornică de a da contur unei instituţii care să reflecte filosofia educaţiei creştin-adventiste, deşi porţile grădiniţei sunt deschise copiilor din orice confesiune religioasă.

Specificul adventist al instituţiei se reflectă în faptul că întreg sistemul de educaţie urmăreşte dezvoltarea şi valorificarea credinţei în Dumnezeu şi a respectului pentru demnitatea tuturor fiinţelor umane. Priorităţile educatorilor cuprind construirea unui caracter asemănător cu cel al Creatorului, încurajarea elevilor să gândească ei înşişi fără a se rezuma la a reflecta gândirea altora, promovarea slujirii din dragoste mai degrabă decât a ambiţiei egoiste, asigurarea dezvoltării maxime a potenţialului fiecărui individ şi adoptarea a tot ce este adevărat, bine şi frumos.

Cartea de vizită a echipei Eden o constituie „excelenţa în toate serviciile oferite, pentru binele şi satisfacţia beneficiarilor, într-o atmosferă de promovare permanentă a valorilor de caracter." Iar facilităţile occidentale de care dispune grădiniţa reflectă acest ideal:

– clădire nouă cu spaţii foarte bine luminate, supraveghere şi control permanent

– săli de clasă organizate şi dotate occidental

– săli speciale pentru lectură şi joacă

– spaţii mari de joacă atât în interior cât şi în aer liber (piscină în curând, nisip, leagăne, topogane,maşinuţe, etc) cu supraveghere video

– în viitor bazin de înot, livadă şi seră

– alimentaţie sănătoasă, echilibrată şi variată

– cursuri de dezvoltare şi pregătire opţională: pian, înot, limbi străine

– dezvoltarea ofertei curriculare în funcţie de opţiunile copiilor şi părinţilor

– transport contracost la cerere

– consiliere psiho-pedagogică şi de familie pentru copii şi părinţi

– multe activităţi desfăsurate în natură şi din cartea naturii: micii exploratori, ornitologie, vizite la muzee, etc.

La Eden, meniul elevilor este unul ovolactovegetarian cu produse pregătite în bucătăria şcolii (pateuri, paste, bomboane din fructe etc), toate proaspete, iar „regina", spun responsabilii, „este pâinea de casă".

Pe lângă instituţia pentru preşcolari, la Eden funcţionează şi o şcoală primară şi un after-school.