Liceele teologice protestante – printre cele mai bune la bac

177

Examenul de bacalaureat a arătat o diferenţă substanţială între pregătirea elevilor din liceele de filieră teologică și media ţării, conform unui comunicat al Liceului teologic adventist „Ștefan Demetrescu” din București.

În urma analizării rezultatelor primei sesiuni a Bacalaureatului Naţional 2011 se evidenţiază diferenţe semnificative între ratele de promovare în liceele adventiste, baptiste şi penticostale şi media naţională sau judeţeană. În România funcţionează 13 licee care aparţin bisericilor baptistă (6 unităţi), penticostală (4 unităţi) și adventistă (3 unităţi). Procentul de promovare în cadrul celor 13 unităţi de învăţământ a fost de 72,91 % faţă de procentul general naţional de 44,47%. În timp ce la liceul baptist din Oradea promovarea a fost de 100%, doar în Arad procentul de promovare a fost sub media judeţeană.

Un „10 curat" a fost obţinut de o elevă de confesiune penticostală a liceului adventist din Cluj Napoca care se pregătește să dea apoi la medicină. Următoarele rezultate de excepţie au fost obţinute de un elev de la liceul adventist din Craiova (nota 9,98) și un elev al liceului baptist din Cluj Napoca (nota 9,91).

Pentru liceul adventist din București „procentul de promovare nu diferă semnificativ faţă de anii anteriori" iar „notele obţinute la Bacalaureat reflectă cu exactitate notele obţinute în timpul celor patru ani de studiu" afirmă în comunicat Adrian Mihalcea, directorul instituţiei. „Pentru noi, faptul că s-au introdus camerele de supraveghere nu a contat deloc", a mai spus pastorul și profesorul Mihalcea, susţinând că „o asumare reală şi nu doar declarativă a valorilor biblice legate de cinste şi corectitudine ar aduce beneficii tuturor, indiferent de confesiune.”