Părinţii nu vor putea alege pentru copii un alt curs în locul religiei, potrivit viitoarei Constituţii

59

Pe fondul numeroaselor dezbateri din ultima perioadă privind statutul religiei în școli așa cum se vrea a fi stabilit prin Constituţie, o nouă decizie aparţinând Comisiei constituante a fost dată recent publicităţii, informează evz.ro.

În urma analizei propunerii venite din partea Forumului Constituţional care dorește să se confere părinţilor dreptul opţiunii pentru un curs de istoria culturii sau a religiilor în locul tradiţionalei ore de religie, Comisia a hotărât respingerea amendamentului care ar fi continuat art. 32, alin. (7) din actuala constituţie – Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege. – specificând că părinţii au dreptul neîngrădit de a alege între cursuri despre una din religiile recunoscute și cursuri generale de istoria culturii/religiilor.

În tot acest demers dinamic de cristalizare a noilor prevederi constituţionale vizând predarea religiei în școli, este de menţionat faptul că Patriarhia Română a militat permanent pentru menţinerea obligativităţii religiei în planurile-cadru ale învăţământului preuniversitar, solicitând deseori chiar și Ministerului Educaţiei să intervină în favoarea acestui deziderat.

Nu de puţine ori însă atitudinea vehementă a Patriarhiei a atras nemulţumirea unor persoane sau asociaţii precum ASUR (Asociaţia Secular-Umanistă din România), care au lansat, la adresa acesteia, acuzaţii de îndoctrinare a elevilor.