Studiu: peste un sfert dintre copiii români petrec online 6 ore pe zi, chiar și într-o zi de școală

106

Mai mult de un sfert dintre copiii români petrec online peste 6 ore, dacă e zi de școală, iar în zilele libere procentul celor care consumă acest timp pe internet crește la 47%, arată un studiu realizat de organizaţia Salvaţi Copiii, pe un eșantion de 1.156 de persoane cu vârste între 12 și 17 ani.

În timp ce 96,1% dintre copii folosesc telefonul, în lista dispozitivelor digitale folosite se regăsesc și laptopul (46,6%), computerul (33,2%), Smart Tv-ul (17%) și consola de jocuri (7,3%).

„Copiii care afirmă că petrec peste şase ore online sunt semnificativ mai nemulţumiţi de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii, precum şi de viaţa lor în prezent. De asemenea, consideră într-o măsură mai redusă că activităţile de zi cu zi au sens sau sunt mai puţin optimişti cu privire la viitor, sunt mai nemulţumiţi de deciziile luate şi afirmă că au fost mai puţin relaxaţi în ultimele două săptămâni”, arată studiul.

Peste 40% dintre copii declară că postează online informaţii personale, de la fotografii la adrese și locuri vizitate, 47% admit că verifică doar uneori, rar sau chiar deloc dacă informaţiile din mediul online sunt adevărate, iar 43% spun că au primit sau au văzut mesaje cu conţinut sexual.

Din 2008, organizaţia Salvaţi Copiii este coordonatorul naţional al programului „Ora de Net”, sprijinit de Comisia Europeană, care promovează utilizarea în siguranţă a internetului de către copii. În prezent, Salvaţi Copiii derulează, în colaborare cu Kaspersky, o campanie de informare pentru părinţi și profesori pe tema riscurilor din mediul online.

O treime dintre copiii români au fost expuși în 2018 la o formă de discurs incitator la ură (cyberhate), expunerea crescând odată cu vârsta: de la aproape 1 copil din 4 la grupa de vârstă 9-10 ani, la 1 din 2 la cei de 15-17 ani, a arătat cel mai recent raport EU Kids Online. Datele din 2018 arată că aproape o treime dintre copiii de 9-12 ani au trăit o experienţă neplăcută pe internet în ultimele 12 luni, procentul crescând cu 10% la cei din categoria de vârstă 15-17 ani. Aproape 1 din 5 copii nu a vorbit cu nimeni despre incidentele neplăcute de pe internet.

Potrivit studiilor efectuate de psihologul Jean Twenge, există o corelaţie pozitivă între numărul de ore petrecute în faţa ecranului și gradul de nefericire resimţit de adolescenţi, iar la adolescenţii care petrec 5 ore sau mai mult online, simptomele depresive sunt în creștere.