Top 10 lucruri pe care trebuie să le faci dacă nu eşti angajat

393

Într-o perioadă în care tot mai multe persoane nu au un loc de muncă, lunile sau anii care trec în căutarea unui loc de muncă sunt o perioadă care constituie o pauză dificil de justificat în ochii angajatorilor. Însă un sondaj de opinie recent dă o speranţă şomerilor.

Din fericire pentru viitorii angajaţi, 85% dintre manageri au declarat că sunt mai înţelegători cu privire la pauzele din CV, din acestă perioadă de criză, iar 94% au afirmat că nu dezavantajează pe cineva care este şomer de o perioadă îndelungată de timp, informează Forbes.

Sondajul de opinie naţional, efectuat online de compania Harris Interactive pentru site-ul CareerBuilder, în rândul a 3.023 de manageri şi inspectori de resurse umane, a relevat 10 lucruri pe care un şomer le poate face în perioada în care îşi caută un loc de muncă.

Prima activitate pe care angajatorii şi-ar dori ca viitorii angajaţi să o facă este să lucreze part time sau să aibă o colaborare în domeniul în care au lucrat până atunci. Această activitate are o dublă importanţă: pe de o parte, angajatul nu pierde contactul cu noutăţile din domeniu, pe de altă parte, proiectele la care lucrează pot fi incluse într-un portofoliu şi prezentate la viitoarele interviuri.

De asemenea, angajatorii îi sfătuiesc pe cei care sunt şomeri să facă cursuri de specializare în domeniul în care au activat, deoarece aceasta arată angajatorului că sunt persoane cu iniţiativă şi dedicate profesiei lor.

O a treia activitate pe care ar trebui să o ia în considerare şomerii este voluntariatul. Aproape 60% dintre manageri au afirmat că o persoană care face voluntariat are o cotă mai mare, deoarece arată că persoana este pasionată de ceva, că îi pasă să îşi ajute semenii şi că banii nu sunt cel mai important lucru.

Deşi este o activitate costisitoare şi care necesită timp, a deschide propria afacere este o actiivtate pe care angajatorii o încurajează. O afacere personală dezvoltă anumite aptitudini şi abilităţi pe care viitorii angajatori sunt interesaţi să le folosească.

O importanţă la fel de mare o are şi deschiderea unui blog profesional, care le poate arăta angajatorilor că persoana este interesată de cariera sa şi că este expert în domeniu.

A şasea activitate care îi poate ajuta pe şomeri este informarea permanentă cu privire la domeniile de interes şi de locurile de muncă apărute. La aceasta se adaugă actualizarea CV-ului folosind cuvinte cheie, dar şi reluarea contactului cu angajatorul, după trimiterea CV-ului şi a scrisorii de intenţie.

Ultimele două sfaturi se referă la acţiuni ce au loc în timpul interviului cu un potenţial angajator. Managerii îi sfătuiesc pe candidaţi să vină cu idei, cu privire la activitatea firmei (indiferent că este vorba despre o campanie de marketing sau de scăderea cheltuielilor). Înaintea şi după interviu, candidaţii sunt sfătuiţi să îşi facă cât mai multe relaţii în colectivul cu care au contact. Aceasta va arăta despre ei că sunt sociabili şi extrovertiţi.

Participând la cât mai multe dintre aceste activităţi, experienţa şi abilităţile dobândite arată că şomerul continuă să înveţe şi să-şi dezvolte setul de competenţe, ceea ce îl face mai de dorit într-o echipă.