Un copil a fost găsit în pădure după ce a fost abandonat de părinţi drept pedeapsă

1083

Yamato Tanooka este un băieţel de 7 ani din Japonia care a trăit aventura vieţii sale (și nu în sensul pozitiv), după ce a fost abandonat de părinţi în pădure ca pedeapsă pentru că arunca cu pietre în oameni și mașini.

Părinţii lui Yamato au alertat poliţia și au declarat că băiatul a dispărut în timp ce ei culegeau plante comestibile. Mai târziu, au recunoscut că au urcat în mașină și au plecat fără el în mod intenţionat, ca pedeapsă pentru neascultare, deși se știe că în acea zonă sunt urși bruni, iar temperatura era mai scăzută decât de obicei, cu minime sub 10 grade Celsius noaptea. Când s-au întors, nu după mult timp, băiatul dispăruse.

Autorităţile au demarat o acţiune masivă de cercetare, dar băiatul a fost găsit abia după șase zile de la dispariţie, pădurea fiind extrem de densă și cu multă vegetaţie la sol, ceea ce o face greu de parcurs, mai ales în căutarea unei băieţel care s-ar fi putut ascunde oriunde. Autorităţile au explicat că pădurea din regiunea Hokkaido este foarte diferită de cea din alte ţări.

Yamato a fost găsit într-o cabană militară, la peste 5 km de locul unde fusese abandonat. El le-a mărturisit autorităţilor că imediat a vrut să plece după mașină, dar a început să plângă atât de tare încât s-a pierdut. Copilul a mers ore întregi, chiar și după lăsarea întunericului, până când a găsit cabana. Acolo a rămas până a fost găsit, a băut apă de la chiuvetă și nu a mâncat nimic timp de șase zile. Cu toate acestea, în afară de câteva zgârieturi și o ușoară deshidratare și hipotermie, starea sa de sănătate era bună.

Poliţia a declarat că nu va lua măsuri împotriva părinţilor, iar după obiceiul japonezilor, tatăl lui Yamato s-a aplecat cu faţa la pământ în faţa camerelor de luat vederi în semn de regret pentru ce a făcut. El a spus că nu a mărturisit de prima dată fiindcă se temea de cum va fi văzut în societate după aceea. Consensul dezbaterii publice iscate în Japonia pe acest caz a fost că părinţii nu trebuiau să îl scape pe copil din ochi, dar cu un ușor iz de empatie pentru părinţi. Mulţi japonezi și-au adus aminte de ocaziile în care și ei au fost daţi afară din casă, închiși în dulap sau lăsaţi în vreun magazin după un episod de neascultare (probabil și mulţi români împărtășesc aceste amintiri). Naoki Ogi, o personalitate TV, expert în pedagogie, i-a acuzat însă pe părinţi de abuz și neglijenţă și a criticat faptul că în Japonia mulţi părinţi îi consideră pe copii proprietate personală.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.