„Exodul creierelor” le provoacă temeri angajatorilor

36

Unul din 4 angajaţi doreşte să îşi schimbe angajatorul în următoarele 12 luni şi unul din 4 angajaţi este dispus să se mute în altă ţară pentru a găsi un loc de muncă mai bun. Dintre angajaţii români, 43% cred că este probabil să părăsească compania pentru care lucrează în perioada următoare, iar dintre aceştia 40% caută deja activ un job.

Studiul internaţional realizat de GfK Employee Engagement arată că tinerii calificaţi sunt mai predispuşi să migreze în vederea găsirii unui loc de muncă mai bun. Astfel, 41% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 29 de ani sunt gata să îşi schimbe ţara pentru a avea un loc de muncă mai bun. Dintre aceştia, 32% au diplome universitare, iar 37% sunt titulari de doctorat.

„Cercetările noastre indică un risc crescut de «exod al creierelor» în anul următor, ceea ce ridică probleme serioase companiilor şi ţărilor care aşteaptă să îşi revină din criză. Un sfert dintre muncitori, dar şi din angajaţii din servicii sau care au muncă de birou sunt dispuși să îşi caute de lucru în alte ţări, această cifră fiind chiar mai mare în cazul celor cu studii superioare", a declarat Anca Zamfirescu, expert GfK în studiile Employee Engagement.

Topul primelor 5 ţări în care angajaţii doresc să se mute în altă ţară pentru a găsi un loc de muncă mai bun include Mexicul (57% dintre angajaţi doresc să se mute), Columbia (52%), Turcia (46%), Filipine (44%) şi Brazilia (41%).

Situaţia este îngrijorătoare şi pentru companiile din Statele Unite unde 47% dintre angajaţi sunt implicaţi în căutarea activă a unui job nou, dorind să găsească un alt loc de muncă în următoarele 12 luni.

(Foto: life123.com)