Experimente pe guatemalezi, o filă murdară a istoriei medicinei

48

O anchetă prezidenţială citată de BBC a relevat că cel puţin 83 de locuitori aiGuatemalei au murit în timpul unui experiment medical realizat de Statele Unite în anii 1940. Guatemalezii au fost infectaţi cu sifilis şi gonoree pentru a testa eficacitatea penicilinei.

Sute de persoane, provenind din rândul deţinuţilor, pacienţilor ai secţiilor de psihiatrie şi prostituatelor din Guatemala au fost infectate fără să îşi dea acordul pentru participarea la un asemenea experiment. Potrivit BBC, când acelaşi experiment a fost făcut anterior în SUA, oamenii de ştiinţă au avut consimţământul participanţilor.

Preşedintele Comisiei pentru Studiul Problemelor de Bioetică, dr Amy Gutmann, a numit acest experiment "o filă ruşinoasă a istoriei medicale." Gutmann a subliniat importanţa unei "documentări precise a acestei nedreptăţi istorice evideten. Facem acest lucru în onoarea victimelor."

Potrivit datelor furnizate de Comisie, circa 5.500 de guatemalezi au fost implicaţi fără voia lor în experimentul care a avut loc între 1946 şi 1948. Aproximativ 1.300 dintre aceştia au fost în mod intenţionat infectaţi cu sifilis, gonoree şialtă boală cu transmisiune sexuală cancroidă. Doar 700 de persoane din grupul celor infectaţi au primit un tratament şi cel puţin 83 din cei 5.500 de subiecţi au murit până în 1953.

"Cei implicaţi în studiu nu au aratat nici măcar minimul de respect pentru drepturile omului şi moralitate," a declarat Gutmann.

Vicepreşedintele guatemalez, Rafael Espada, a declarat că guvernul va transmite scuze oficiale celor care au avut de suferit, ţinând cont de faptul că la experiment au luat parte şi doctori locali.

La începutul lunii octombrie a anului trecut, preşedintele american Barack Obama şi secretarul de stat, Hillary Clinton, au prezentat scuze Guatemalei. Gestul avea loc imediat după ce o cercetătoare de la o facultate americană a descoperit informaţiile despre experiemente în arhivele medicului John Cutler (decedat în 2003), care a fost responsabil de testele pe subiecţi umani.