Cum să fii un partener mai bun

3416

Uităm adesea că o relaţie este suma a două părţi, ei=el+ea, iar ceea ce face el o afectează pe ea şi ceea ce face ea îl afectează pe el. Prin urmare, acţiunile, comportamentul unuia influenţează starea întregului. De multe ori, avem pretenţii şi aşteptări de la celălalt şi ne gândim ce ar trebui sau ce ar putea să facă celălalt pentru mine sau pentru noi. Dar de prea puţine ori ne întrebăm ce aş putea să fac eu pentru el sau pentru noi.

Potrivit unor studii citate de psychologytoday.com, ambii parteneri sunt în egală măsură responsabili de sănătatea relaţiei. Este important ca fiecare să se gândească la binele şi fericirea celuilalt, să-şi facă partea, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Iată câteva sugestii pentru a fi un partener mai bun:

1. Odihneşte-te suficient. Oboseala şi stresul provocat de aceasta sunt de multe ori inamicii unei relaţii. Lipsa somnului ne micşorează nivelul de energie, ne afectează mintea, ne face mai irascibili şi influenţează în mod negativ autocontrolul. S-a demonstrat că persoanele care au un nivel de autocontrol mai mare sunt capabile să acţioneze în mod responsabil şi constructiv în cadrul unei relaţii şi, prin urmare, au relaţii mai solide.

2. Fă ceva. Nu e nevoie de lucruri mari, impresionante pentru a menţine o relaţie, ci de lucruri mici, făcute din inimă. Spre exemplu, a fi pozitiv, a fi înţelegător, a-i împărtăşi celuilalt sentimentele tale, a fi deschis şi a-i spune ce vrei, ce ai nevoie sau ce aştepţi de la relaţie, a petrece timp de calitate cu el/ea şi a lua parte la treburile casnice sunt câteva dintre lucrurile pe care le poţi face pentru a dezvolta relaţia voastră.

3. Exprimă-ţi recunoştinţa. A fi recunoscător este un lucru esenţial în orice tip de relaţie şi, cu atât mai mult, în cea de căsătorie. Însă nu este suficient, ci este nevoie să-ţi şi exprimi recunoştinţa. În felul acesta, partenerul tău se va simţi mai bine, lucru care va contribui la sănătatea relaţiei voastre.

4. Evită foamea. Ca şi în cazul somnului, atunci când ţi-e foame devii iritabil, irascibil, agresiv şi nervos. Bineînţeles, acest lucru nu ajută cu nimic în cadrul unei relaţii.

5. Fii umil. Studiile au arătat că umilinţa este un ingredient vital într-o relaţie, iar oamenii umili sunt mai predispuşi să-şi ceară iertare şi să ierte, atitudini fără de care o relaţie nu poate funcţiona.

6. Petreceţi timp de calitate împreună. Mai importantă decât cantitatea este calitatea timpului petrecut împreună. Un timp de calitate petrecut cu partenerul măreşte gradul de satisfacţie în cadrul relaţiei.

7. Fii bun. Începe prin a fi bun cu tine însuţi/însăţi, a fi înţelegător, iar în felul acesta vei putea fi aşa şi cu ceilalţi.

Studiile au arătat că este mult mai benefic pentru o relaţie să te întrebi ce poţi face tu pentru relaţie decât să te gândeşti ce ar fi bine şi ce ar trebui să facă celălalt.